Loading...

Министър Богданов: В България малките и средните предприятия допринасят за 75% от заетостта

Министър Богданов: В България малките и средните предприятия допринасят за 75% от заетостта

Министерството на икономиката и индустрията получи дарение – машина за рециклиране на пластмаса

Всяка една компания е много важна за нас. В България малките и средните предприятия допринасят за 75% от заетостта и за 58% от добавената стойност в българската икономика. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща с инж. Йонко Йосифов, управител на фирма „ХидроЙоникс“, която произвежда машини и съоръжения за преработка на отпадъци. Министър Богданов подчерта, че приоритет в работата на Министерството е осигуряването на стабилна бизнес среда и на подкрепа за малките и средни компании.

„Вие сте пример за успешен семеен бизнес, който създава работни места в по-малките населените места. Фокусирани сте върху важен сектор. Рециклирането е приоритет в европейските политики“, обърна се министър Богданов към инж. Йосифов. Богданов подчерта още, че ролята на малките и средните предприятия е важна за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Министър Богданов: В България малките и средните предприятия допринасят за 75% от заетостта

Министърът посочи възможностите за увеличаване на експорта, които предоставя МИИ на българските малки и средни компании чрез търговските ни представители зад граница (СТИВ). „Търговските ни аташета по света са на разположение на всички фирми, за да подпомогнат намирането на партньори и нови пазари“, каза министър Богданов.

Той лично прие машина, произведена от кампанията – компактор за несортирани отпадъци, която ще бъде поставена в сградата на Министерството на икономиката и индустрията. Машината е дарение от инж. Йонко Йосифов, управител на фирмата, и е предназначена за битови отпадъци като алуминиеви кутии за напитки, пластмасови бутилки и др. Фирмата „ХидроЙоникс“, гр. Перущица, беше и сред участниците на 87-мия Международен Солунски панаир /TIF/, проведен през септември, където Министерството на икономиката организира 60 български компании, които да се срещнат с потенциални чуждестранни партньори.

Преди демонстрацията на компактора за несортирани отпадъци, министър Богданов се запозна с дейността на фирмата и с бъдещите проекти, които предстоят да стартират. Бяха обсъдени и въпроси свързани с намирането на работна ръка, както и дуалното обучение.

Споделете