Loading...

Министър Богданов: В България над 400 компании работят в сектор мехатроника и миктроелектроника

Министър Богданов: В България над 400 компании работят в сектор мехатроника и миктроелектроника

„В момента в България има над 400 компании, които работят в секторите мехатрооника, електроника и микроелектроника. Това са експортно ориентирани компании, които развиват иновации и имат едни от най-модерните производства“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на Forum Microelectronics & Mechatronics 2023: Shaping the Future of Technology. Събитието се организира от Клъстера по Микроелектроника и Индустриални Електронни Системи (КМИЕС), Технически университет – София и Клъстера по мехатроника и автоматизация.

Министър Богданов: В България над 400 компании работят в сектор мехатроника и миктроелектроникаПо думите на министър Богданов компаниите от секторите мехатроника и микроелектроника имат няколко важни аспекта за развитието на икономиката на страната. „Компаниите от сектора дават възможност на своите кадри да работят в модерни производства и да реализират иновативни проекти“, каза още той. По думите на Богданов секторите мехатрооника, електроника и микроелектроника са традиционни за България и страната има ясна визия за развитие на техните възможностите. „Една от основните ни задачи е да даваме тези добри примери, защото те са катализатор на бъдещото развитие“, допълни той.

Министър Богданов пожела успех на форума и призова да бъдат набелязани конкретни стъпки за изпълнение, които да допринесат за развитието на сектора. „В дни на предизвикателства държавата и бизнесът трябва да работим максимално близо, така че да разбираме техните нуждите, да разкриваме нови пазари и да намалим рисковете“, категоричен бе той. По време на форума министърът подчерта, че за да се гарантира икономическото развитие на страната, трябва да има единомислие между бизнеса, публичния сектор и образователните институции. Събитието обединява водещи компании в областта на микроелектрониката и мехатрониката, университети в България и Европа с експертиза в тези области, експерти и специалисти от България и чужбина, както и политически представители, имащи отношение към развитието на индустрията, образованието, научните изследвания, иновациите и трансфера на технологии.

Споделете