Loading...

Министър Богданов: В ДКК близо 800 млн. лв. са възложени без обществени поръчки

Министър Богданов: В ДКК близо 800 млн. лв. са възложени без обществени поръчки

Заради неефективно управление и корупция в компанията са сезирани компетентните органи

„В Държавната консолидационна компания (ДКК) общият размер на сумите, възложени без обществени поръчки, директно е приблизително 800 млн. лева“ посочи Богданов. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в предаването „На фокус“ по Нова телевизия. По неговите думи тези възлагания са правени по-скоро от некомпетентни ръководители на тези дружества и министърът не вижда пряка политическа или друга намеса в тях. Богданов добави, че директори на някои държавни дружества са харчили служебни пари за луксозни стоки и затова са ограничени средствата за представителни разходи.

„Възстановихме 45 млн. лв. обратно към ДКК. Кредитът на ДКК – 126 млн., ще бъде погасен. Таргетът ни е до края на месеца да приключи транзакцията и да не плащаме лихви, защото 22 млн. лв. са само лихвите, платени по този кредит. Българските граждани не трябва да ги плащат”, обясни още министърът.

По неговите думи от 80 души в бордовете на дружествата под шапката на ДКК вече са 70, а с преструктурирането могат да станат 20 души. „Сега мислим за бъдещето на тези предприятия“, каза още Богданов.

Относно Пловдивския панаир, министърът заяви, че към момента акциите му са обезпечени и държавата има ясна стратегия и визия за неговото бъдещо развитие.

По думите на Богданов ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП) е компрометирано пред обществото и бизнеса и трябва да бъде сменено. „Кабинетът търси устойчиво решение на казуса. Предложили сме екип, обсъждат се в момента конкретните кандидатури, чака се решението и на съда за смяната, която е извършена от служебния кабинет, заяви министърът. Той посочи, че КЗП ще е основният орган, който ще защитава интересите на потребителите при плавното преминаване от лев към евро. „Много усилия ще положим да няма спекула при приемането на еврото. Важен е мониторинг на цените с Националния статистически институт, важно е и КЗП да встъпи в ролята си”, каза още Богданов.

Относно влизането на страната ни в Шенген, министърът заяви, че България систематично следва своите приоритети.

Споделете