Loading...

Министър Богданов: Важно е да върнем доверието в институциите

Министър Богданов: Важно е да върнем доверието в институциите

Държавните предприятия ще се включат в програмите за развитие на дуалното образование

„Каквито и цели да си поставяме в икономически или технологичен аспект, няма как да ги постигнем без да развиваме човешкия потенциал. За да задържим и да привлечем хората в България, най-важно е да върнем доверието в институциите, така че да има предвидимост и ясен хоризонт за тях и семействата им“. Това каза министърът на икономиката и индустрията на третото издание на форума “Пауърс Съмит” (Powers Summit). По неговите думи развитието на кадрите е дългосрочно решение, което за съжаление в годините е забавено. „Основните предизвикателства пред бизнеса са свързани именно с това“, каза още Богданов. Икономическият министър бе категоричен, че за разрешаването на този проблем не може да се разчита нито само на образователната система, нито само на вноса на кадри от трети страни. „Ние трябва да имаме ясна визия за това как тези кадри да се създават в България, в синхрон с бизнеса“, подчерта той.

Министър Богданов: Важно е да върнем доверието в институциитеПо думите на Богданов Министерството на икономиката и индустрията вече работи за улесняване достъпа на работна сила до пазара на труда в България. Той обяви, че държавните предприятия, чийто принципал е икономическото ведомство, ще се включат в програмите за развитие на дуалното образование.

Богдан Богданов припомни, че Министерството на икономиката вече е ангажирано с инициативи, свързани с връщането на българите в страната. Министърът посочи обявения конкурс за представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) като още един стимул за реализацията им у нас. По неговите думи обявените процедури са изцяло отворени и прозрачни, така че по-широк кръг от подготвени кандидати да подадат своите документи за участие.

„Хората имат бъдеще в България и когато върнем доверието в институциите, ще можем да видим резултатите от изпълнените от нас цели“, каза министър Богданов.

Споделете