Loading...

Министър Богданов: Влизането на България и Румъния в Шенген ще е ключово за бизнеса от региона

Министър Богданов: Влизането на България и Румъния в Шенген ще е ключово за бизнеса от региона

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов проведе онлайн среща с румънския министър на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя. Двамата обсъдиха загубите, които бизнесът и инвеститорите от двете страни търпят от неприемането на България и Румъния в Шенген. На срещата присъства и заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов.

Министрите подчертаха, че и двете страни са повече от готови да влязат в шенгенското пространство и обсъдиха ефекта върху бизнеса от забавянето. Богданов и Опря посочиха, че членството в Шенгенското пространство ще освободи трафика по границите и ще даде тласък на икономическото развитие на двете страни. Положително отражение ще има и за подобряването на транспортната свързаност и за развитието на логистичната инфраструктура.

„България е абсолютно готова да бъде пълноправен член на Шенген. Усилията, положени от нашите правителства, да бъдем включени в Шенгенската зона, да се надяваме до края на 2023г., ще бъдат ключов момент за по-нататъшното икономическо развитие на региона”, изтъкна Богданов.

Министър Богданов: Влизането на България и Румъния в Шенген ще е ключово за бизнеса от региона

Министърът на икономиката и индустрията акцентира на това, че членството в Шенген е важно за компаниите, работещи във всички сектори от българската икономика, както и на чуждестранните инвеститори у нас. „То ще насърчи икономическите отношения в целия регион, като ще нарасне и интересът на инвеститорите към двете страни“, изтъкна Богданов. По думите му регионалното сътрудничество по темата е изключително важно, като Гърция също има общ икономически интерес от влизането на България и Румъния в Шенген.

Двамата се обединиха около предстоящи общи действия, включващи съвместен бизнес форум, на който да бъдат поканени представители на компании, които търпят сериозни загуби, и на който да бъдат показани икономическите последици от оставането на България и Румъния извън свободната зона.

Споделете