Loading...

Министър Богданов: Язовир „Огоста“ трябва да бъде ремонтиран приоритетно

Министър Богданов: Язовир „Огоста“ трябва да бъде ремонтиран приоритетно

Северозападна България може да получи до 60% държавна помощ за инвестиции

„Проблемът с ремонта на язовир „Огоста“ е дългогодишен и вече е много наболял. Язовирът трябва да бъде ремонтиран приоритетно в спешен порядък“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който днес, заедно с представители на ДАМТН, направи оглед на язовир „Огоста“. Издаденото строително разрешение изтича през май и той е категоричен, че до края на април трябва да стане ясно точно колко средства са необходими за ремонта и той да започне.

„Ремонтът на стената на язовир „Огоста“ е задължение на държавата и държавата трябва да си свърши работата. Обсъдихме следващите стъпки и се надявам това да успокои обществото, защото предприемаме реални действия. Да, ресурсът, който е бил отделен преди години е изхарчен, такъв ресурс няма в момента, но това, за което сме поели ангажимент, е с възстановяването на средствата в ДКК, да направим всичко възможно да отделим ресурс за ремонта. Ще работя с колегите, за да намерим решение преди изтичането на срока на строителното разрешение.“, каза министър Богданов.Министър Богданов: Язовир „Огоста“ трябва да бъде ремонтиран приоритетно

По неговите думи ще бъде сформиран екип от областната администрация на Монтана, Държавната консолидационна компания (ДКК), Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ) и Министерствата на икономиката и индустрията и на земеделието и храните. Експертният състав ще направи оценка за извършването на необходимите строително-монтажни работи на стената на язовира.

Министър Богданов напомни, че през годините вече са били изхарчени 600 млн. лв. за ремонт и реконструкция на язовири, но „Огоста“ не е бил сред възложените за ремонт. Ето защо към момента няма подписан договор за това, което налага намирането на решение и осигуряването на финансов ресурс за извършването на необходимите строително-монтажни работи.

Богданов посочи, че за изхарчените вече пари, възложени без обществени поръчки, Министерството е обжалвало в съда отказа на прокуратурата да образува производство.

В Монтана министър Богданов обсъди икономическото развитие на региона на среща с Областния управител Ивайло Антонов, представители на Общината и депутати от региона – Ванина Вецина и Ирена Димова. „Изключително важно за развитието на хората и за това те да изберат да останат тук е да има равнопоставеност между регионите в България. Тези дисбаланси, които наблюдаваме в момента, между Южна, Северна и Северозападна България, трябва да бъдат преодолени“, каза министърът по време на срещата. Той посочи капацитетът, който е изграден на областно и общинско ниво, като водещ фактор за справяне с регионални дисбаланси на територията на страната.

Министър Богданов: Язовир „Огоста“ трябва да бъде ремонтиран приоритетно

Икономическият министър обяви, че ще бъде изградено регионално инвестиционно звено, което ще представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в Монтана и региона. Екипът ще бъде подпомаган от Министерството на икономиката, НКИЗ и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Министърът посочи, че Северозападна България предлага добра бизнес среда. „Тук е най – високият праг за държавна помощ. До 60% от капиталовите разходи могат да се отпуснат при привличане на инвеститор в региона“, подчерта Богданов.

На срещата бе обсъдена и възможността за създаване на нова индустриална зона. По думите на Богданов изграждането на подготвени терени, подходяща инфраструктура и наличието на подготвени кадри ще насърчат привличането на повече инвестиции и ще стимулират разширяването на производствата на компаниите, които вече развиват своята дейност. Министърът подчерта необходимостта от изготвянето на карта с възможностите, които предлага регионът, като по този начин компаниите ще могат да стартират своите инвестиционни намерения по-бързо. Богданов посочи, че Националната компания индустриални зони ще спомогне процеса по реализация на проекти, отворени за публично-частно партньорство.

Икономическият министър посети и една от водещите компании в региона, произвеждаща електрически велосипеди.

Споделете