Loading...

Министър Борисов: Кризата е шанс за трансформация на българската икономика

Министър Борисов: Кризата е шанс за трансформация на българската икономика

България приложи едни от най-добрите и най-либералните мерки по отношение на пандемичната криза. Постигнахме баланс между противоепидемичните мерки и икономическия растеж. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на онлайн конференцията “Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации – Зелена програма – Цифрова трансформация”, организирана от Economist Events.

Борисов посочи, че кризата е шанс за трансформация на българската икономика, като иновациите са в основата на тази трансформация. „Страната ни е една от държавите в ЕС, в които икономиката остана отворена, а повечето бизнеси работеха нормално. Повишиха се доходите на работещите, което доведе и до ръст на потреблението“, допълни икономическият министър.

По думите му България има едно най-ниските равнища на държавния дълг, най-ниския бюджетен дефицит, а безработицата е между 5-7%, благодарение на въведените мерки. Министър Борисов изтъкна още, че по време на пандемията България е станала член на ERM II и Банковия съюз, защото е спазвала финансовите правила и продължава да ги спазва.

Лъчезар Борисов подчерта, че основният приоритет в плана за средствата от Фонда за възстановяване са иновациите. Освен дигитализацията приоритети пред българското правителство е кръговата икономика, която ще направи страната “по-зелена, по-силна” и ще даде тласък на българското развитие. Икономическият министър съобщи, че са създадени три подфонда на Фонда за възстановяване. Единият е фонд за технологична модернизация. Вторият е за зелен преход, а третият е за дигитализацията.

„Имаме най-добрия ИКТ сектор на Балканите, най-добрия аутомотив сектор, най-добрия кредитен рейтинг на Балканите и в крайна сметка сме една от най-добрите инвестиционни дестинации. 95% от компаниите потвърждават, че когато са инвестирали в България, искат да реинвестират”, каза още Борисов.

Споделете