Loading...

Министър Борисов награди отличените общински инвеститори в Деня на българската община

Министър Борисов награди отличените общински инвеститори в Деня на българската община

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов отличи компаниите, осъществили значими постъпления в български общини, определени на база размер на инвестицията и брой работни места. Това стана по време на официална церемония в Деня на българската община.

Икономическият министър подчерта, че Министерството на икономиката работи в непрекъснат диалог с бизнеса и прави всичко възможно да намира най-ефективните методи за успешното позициониране на потенциални инвеститори на българския пазар, както и да задоволи потребностите на фирмите с редица антикризисни мерки и действия. Той напомни, че от началото на годината по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени сертификати за клас инвестиция на 22 проекта на обща стойност 709.4 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 3 203 нови работни места. В това число за 13 проекта във високотехнологични производства и услуги. В тази връзка министър Борисов подчерта, че нетният поток на преките инвестиции в страната за януари – юли 2020 г., отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, е положителен в размер на 1407.4 млн. евро (2.5% от БВП), като нараства с 494.8 млн. евро (54.2%) от този за януари – юли 2019 г. През юли 2020 г. потокът е положителен и възлиза на 958.8 млн. евро, при положителен поток от 400 млн. евро за юли 2019 г.

Награди за значим принос получиха общините Куклен, Елин Пелин, Шумен, Кърджали и Враца.

Община Куклен бе наградена чрез развиващата дейността си компания “Одело България” ЕООД, която е инвестирала 52 495 000 лв. и е създала нови 241 работни места в пpeдпpиятиe зa производство на части за гepмaнcĸия пpoизвoдитeл нa лyĸcoзни aвтoмoбили Меrсеdеѕ-Веnz.

Община Елин Пелин получи приз за инвестицията на “ПС Груп” АД на стойност 12 000 000 лв. и 195 създадени работни места. Дружеството изгражда уелнес зона, СПА хотел и зони за отдих върху два терена с обща площ от 80 дка. Инвеститорът ще извърши рехабилитация на уличната водопроводна мрежа на село Равно поле и ще съдейства при реализирането на проект за изграждане на пречиствателна станция на с. Равно поле.

Община Шумен бе отличена за инвестицията на фирма „ВИАС“ ЕООД в размер на 42 млн. лв. на територията на Индустриален парк Шумен, където изгражда завод за алуминиеви профили и планира да предостави работа на 250 специалисти и работници. Дружеството изгражда бизнес и СПА хотел в града и подкрепя развитието на спорта в общината.

Община Кърджали също бе сред наградените. Отличие й донесе новото предприятие на „Интернешънъл Пауър Съплай“ АД, което е вложило над 23 млн. лева в производството и е осигурило 240 работни места.

Община Враца се открои с едно от най-модерните промишлени съоръжения, изградено от „МД Електроник“ ЕООД, простиращо се на площ 10 000 кв. м. В завода ще се произвеждат кабели за пренос на данни и електронни компоненти за всички автомобилни марки в света. Предвижда се в предприятието да работят 300 души, а размерът на инвестициите досега възлиза на 22 млн. лв.

Споделете