Loading...

Министър Борисов подписа договор за финансиране в размер на близо 500 хил.лв. на публична общинска инфраструктура по реда на ЗНИ във връзка с изпълнението на инвестиционен проект в град Костинброд

Министър Борисов подписа договор за финансиране в размер на близо 500 хил.лв. на публична общинска инфраструктура по реда на ЗНИ във връзка с изпълнението на инвестиционен проект в град Костинброд

Министър Лъчезар Борисов и кметът на Костинброд Трайко Младенов подписаха договор между Министерството на икономиката и Общината за финансиране изграждането на елементи от техническата инфраструктура – публична общинска собственост. Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнение на инвестиционен проект „Разширяване на производствен център на Кока-кола в Костинброд, 2020“ сертифициран по реда на Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/. Размерът на планираната инвестиция по проекта на компанията е 34 284 000 лв.

За изпълнението на договора от бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г. на община Костинброд ще бъдат предоставени средства в размер до 469 061 лв. за изграждане на кръгово кръстовище до производственото предприятие на дружеството.

Икономическият министър участва и в дискусия „Заедно срещу кризата”, организирана от в-к „Стандарт” в града. Той представи пред бизнеса в региона новите мерки на държавата в подкрепа на бизнеса. По думите му до месец и половина още 200 млн.лв. ще бъдат инвестирани в икономиката през антикризисните мерки, изпълнявани от Министерството на икономиката. „Скоро ще стартира процедура, наречена „Големите-малки”. Грантовете ще са за 78 млн. лв. и ще са за компании, с оборот над 500 000 лв., които попадат в сегмента на малките. Още една процедура, отново за 78 млн. лв., пък е предназначена за пренастройка на фирмите за работа в условия на пандемия. Министърът подчерта, че средствата не са само за осигуряване на предпазни средства, а най-вече за подпомагане на технологичното преустройство на производствата, така че хората да са защитени от заразата.

Борисов коментира и прогнозите за спад на икономиката през тази година. Той изтъкна , че се работи този спад да е под 7% „Надявам се да го сведем до под 5%, категоричен бе министърът на икономиката.

Споделете