Loading...

Министър Борисов: През 2020 г. по ЗНИ са сертифицирани инвестиции на стойност над 1 милиард лева

Министър Борисов: През 2020 г. по ЗНИ са сертифицирани инвестиции на стойност над 1 милиард лева

През 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години. Това информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

По думите му през 2020 г. сертифицираните по ЗНИ проекти са 34 (28 проекта за клас А, 5 проектa за клас Б, 1 приоритетен проект), с планиран обем на инвестициите 1009.13 млн. лв, като те ще разкрият близо 4500 (4351) нови работни места. „17 от проектите са във високотехнологични производства и услуги, като от всички 34 проекта, 24 са извън столицата, включително в три общини с безработица над средната за страната. Нещо повече – 7 от проектите са за разширение на съществуващи производства и услуги – важен знак за доверието на инвеститорите в стабилността и предвидимостта на бизнес средата дори в условията на глобална криза“, допълни той. Икономическият министър подчерта, че инвестициите и планираната заетост с проектите от 2020 г. надвишават близо два пъти тези по проектите от 2019 г.

Министър Борисов посочи, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева. „Това са 23 търговски дружества, с тях сме запазили над 5134 работни места. Проектите, които сме подпомогнали са на стойност 438 милиона лева“, изтъкна той.

„По отношение на микро и малките фирми в първите седмици на новата година ще бъде доразплатен ресурса за преразгледаните над 3300 компании”, каза още министърът на икономиката. За процедурата в подкрепа на средните предприятия икономическият министър съобщи , че на 30- ти декември е стартирал процесът по договаряне с изпращането на първите 77 покани. „Осигурени са средства за всички компании, които отговарят на изискванията по процедурата“, завърши Борисов.

Споделете