Loading...

Министър Борисов: Със суперкомпютъра България се утвърждава на световната сцена по линия на иновационната си инфраструктура

Министър Борисов: Със суперкомпютъра България се утвърждава на световната сцена по линия на иновационната си инфраструктура

България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, но и по линия на иновационната си инфраструктура. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов след като участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking. В проверката участваха още министърът на финансите Кирил Ананиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят по “Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на надзорния съвет на София тех парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

По думите на министър Борисов София Тех Парк ще бъде мястото, което ще докаже, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развитие на България, дори и по време на криза. „Нашите намерения бяха на това място да се случват инвестиции за около 100 милиона, а вече има перспектива за 200 милиона”, допълни той.

Икономическият министър съобщи, че днес министерството на икономиката е превело близо 7 млн.лева за иновации през 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и подчерта важността на иновациите за страната.

Споделете