Loading...

Министър Караниколов: Българските компании са готови да произвеждат необходимите облекла и консумативи

Министър Караниколов: Българските компании са готови да произвеждат необходимите облекла и консумативи

Готови проекти за предпазни облекла при работа с коронавирус бяха представени на брифинг на Оперативния щаб в Министерството на икономиката, след среща с представителите на асоциации на текстилните производители и водещи производители в бранша.

Министър Караниколов благодари за подкрепата на производители и дистрибутори и посочи, че българската държава е осигурила за следващите няколко месеца необходимото облекло и консумативи за българските лекари.

„Подготвили сме два варианта за предпазно облекло за българското население и за лекарите срещу коронавирус, индустрията има готовност да задоволи нашите нужди и дори да предложи за износ“, това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на съвместния брифинг в министерството с шефа на националния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Караниколов изтъкна, че има потвърждение и от двете текстилни асоциации, че ако се осигурят материята и има одобрен продукт българските фирми са готови да започнат да шият за българското население.

Той посочи , че в момента пазара показва, че тези стоки се търсят изключително, като търсенето в пъти надвишава предлагането. „От тази гледна точка сме длъжни да ангажираме българската индустрия, за да можем да ги включим в този процес. Колегите от Министерство на здравеопазването ще получат по най-бързия начин предложенията и сертификатите, за да видят какви количества да резервират. Всеки момент очакваме и от Турция доставките“, допълни министърът на икономиката.

„В момента има изработени две мостри на облекло, като едната от тях е тръгнали към Военния институт за изследване. Предстои да им се направи и сертификация.Ще имаме осигурени маски и всичко друго, което е необходимо“, завърши Караниколов.

Споделете