Loading...

Министър Караниколов: Българският износ за Китай през последните години се е увеличил десетократно

Министър Караниколов: Българският износ за Китай през последните години се е увеличил десетократно

2018 година беше изключително важна в развитието на двустранните отношения с Китай. Реализирахме много значими събития, като Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки през ноември в Шанхай и посещението на Ли Къцян в България – първа визита на китайски премиер от 18 години насам, съчетано с провеждането на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“. С тези думи министърът на икономиката Емил Караниколов приветства встъпилия в длъжност посланик на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзун.

Икономическият министър изтъкна, че сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства. Българският износ за Китай през последните години се е увеличил десетократно, като през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво на износа ни от близо 882 милиона щатски долара. По думите му двустранната търговия през 2018 г. е стига стойности от близо 2 милиарда и 440 милиона щатски долара, като отбеляза ръст от близо 22% спрямо 2017 г..

По време на срещата министър Караниколов даде заявка за задълбочаване на двустранните взаимоотношения между двете страни, като подчерта, че за България инициативата „16+1“ е важен механизъм за стимулиране на търговско-икономическите връзки с Китай и ще продължим активно да участваме във всичките й формати.

Китайският посланик и икономическият министър обсъдиха още предстоящото Експо за търговия и инвестиции Китай – Централна и Източна Европа в гр. Нинбо, както и Второто издание на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай.

Споделете