Loading...

Министър Караниколов и министърът на търговията на Чехия откриха българо-чешки бизнес форум, на който участие взеха над 60 фирми от двете страни

Министър Караниколов и министърът на търговията на Чехия откриха българо-чешки бизнес форум, на който участие взеха над 60 фирми от двете страни

Близо един млрд. евро е стокообменът между България и Чехия за 2016г. Това стана ясно по време на среща между министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на търговията в Министерството на промишлеността и търговията в Чешката република г-н Иржи Хавличек, който е на официално посещение у нас. Двамата министри откриха и българо–чешки бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, на който участие взеха над 60 представители на фирми от двете държави.

Министър Караниколов посочи, че Чешката република неизменно е сред водещите 20 търговски партньори на България в световен мащаб. По думите му през последните десет години износът за Чехия нараства бързо – от 95 млн. евро през 2007 г. до 402 млн. евро през 2016 г., което е показателно за интереса на българския бизнес към чешкия пазар. Стокообменът между двете държави също нараства постоянно и от 543 млн. евро през 2007 г. достига до рекордните 958 млн. евро през 2016 г., като за първото полугодие на 2017г. продължава възходящото си развитие, стана ясно още на срещата.

Министърът на търговията на Чешката република Хавличек изтъкна, че двете страни са традиционни партньори и допълни, че има значителен потенциал и за разширяване на сътрудничеството, особенно в секторите автомобилостроене, информационни технологии, медицина, фармация, хранително–вкусова промишленост и селскостопанство. Министър Хавличек заяви още, че страната ни е един от най-големите партньори на Чешката република за 2016г., както и че съществуват реални възможности за български фирми да бъдат подизпълнители на чешки компании.

Двамата министри обсъдиха още възможностите за насърчаване на инвестициите и обмяната на опит в изграждането на индустриални зони и високо-технологични центрове. „Ще продължим да поставяме сериозен акцент върху развитието на икономическите отношения между България и Чехия и активно ще подкрепяме и насърчаваме всички инициативи, които са в интерес на търговското сътрудничество“, категоричен бе Караниколов.

Свързана медия

Споделете