Loading...

Министър Караниколов: Има голям инвеститорски интерес към България

Министър Караниколов: Има голям инвеститорски интерес към България

Доверието на инвеститорите се налага като положителна тенденция и намира израз в нарастващия брой инвестиционни проекти, доказателство за което са и връчените днес сертификати на обща стойност около 23 млн. лв., с които се предвижда разкриването и на нови 245 работни места“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на официална церемония по връчването на четири сертификата по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Сертификати клас „А“ получиха фирмите „ЛС Тюбс“ АД и „Теклас-България“ АД, а сертификати клас „Б“ бяха връчени на “Интрама Протек” ЕООД и „Астаунд Комерс България“.

По време на пресконференцията министър Караниколов заяви, че в страната ни приоритетно се развиват няколко сектора с голям инвеститорски интерес – производство, високотехнологични услуги и логистика, които са привлечени от България, както като дестинация, така и от работната сила, инфраструктурата и концепцията за индустриалните зони. По отношение на инфраструктурните проблеми в Икономическа зона София-Божурище министър Караниколов подчерта, че в момента се работи усилено с Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) и Агенция пътна инфраструктура (АПИ) върху реализирането на три проекта, в това число – жп прелез, за който има разговори и с Министерството на транспорта, както и бъдещо разширяване на първи метро диаметър.

Представителите на инвеститорите от своя страна също определиха България като привлекателна дестинация за правене на бизнес и разширяване на производството. Георги Георгиев, пълномощникът на изпълнителния директор на „Теклас-България“ ЕАД, заяви, че дружеството планира 70% от цялото производство на холдинга да бъде позиционирано в Кърджали, като едва 30 % от него ще бъде изнесено в други краища на света. С планираната инвестиция от над 4 млн. лв. ще се разкрият 120 нови работни места, като до 2020 година възнамеряват наличния персонал от 2000 души да бъде увеличен на 2500.

Николина Хинкова, председател на Съвета на директорите на „ЛС Тюбс“ АД, сподели, че местоположението на България позволява на фирмата да бъде гъвкава в своите инвестиционни решения и че с инвестицията от над 10 млн. лв. ще бъдат закупени не само дълготрайни материални активи – машини и оборудване, но и ще инвестират в обучението на висококвалифициран персонал в Израел и България.

Управителят на „Интрама Протек“ ЕООД Александър Божилов подчерта, че 60 % от опаковките на българските сирена и кашкавали са тяхно производство и че инвестицията от над 7 млн. лв ще се използва за закупуването на дълготрайни материални активи и назначаването на нови 29 служители на фирмата.

Изпълнителният директор на „Астаунд Комерс България“ ЕООД Дмитро Головацкий сподели, че клиенти на фирмата, която е със седалище в Сан Франциско, са едни от най-големите световни марки като Версаче, Джими Чу, Адидас и Пума. Той изтъкна, че нуждата от талантливи софтуерни инженери ги е довела в България, където са намерили огромен потенциал от висококвалифицирани IT специалисти.

По време на церемонията министър Караниколов съобщи, че от началото на годината са сертифицирани 15 инвестиционни проекта на обща стойност 181 млн. лева, като се предвижда да бъдат разкрити над 4250 работни места.

Свързана медия

Споделете