Loading...

Министър Караниколов: Има потенциал в търговско-икономическите взаимоотношения с Казахстан

Министър Караниколов: Има потенциал в търговско-икономическите взаимоотношения с Казахстан

За първите шест месеца на 2017 г. взаимната търговия с Казахстан отчита ръст от 12,4 %, в сравнение със същия период на 2016 г. и достига стойност от 21,3 млн. щатски долара. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с посланика на Република Казахстан у нас Н. Пр. г-н Темиртай Избастин.

На срещата министър Караниколов и посланик Избастин обсъдиха възможностите за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. Засилване на дейността на Българо-казахстанската търговска камара (БКТК) е една от стъпките в тази посока. Посланик Избастин посочи, че има потенциал за увеличаване на стокообмена между двете държави. Като част от усилията за задълбочаване на сътрудничеството посланикът на Казахстан отправи покана към министър Караниколов за участие в предстоящия международен икономически форум в гр. Астана, който ще бъде проведен в периода през май 2018г.

Двамата обсъдиха и подобряване на логистичните връзки, което да облекчи бизнеса от двете страни, като част от тези мерки би било отварянето на директна самолетна линия между София и Астана, която ще даде възможност за засилване и на туристопотока.

През 2016 г. стокообменът между двете страни отбеляза намаление с 33,7 % и бе близо 36 млн. щат. дол., от които около 17 млн. щат. дол. износ и 19 млн. щат. дол. внос. Водещи стоки в износа на България за Казахстан през 2016 г. са медикаменти, табла, пана, конзоли, пултове, шкафове и други подобни, сметачни машини и др.

Споделете