Loading...

Министър Караниколов: Лицензът за внос и износ на “Емко” ще бъде възстановен, веднага след като бъдат отстранени всички нередности

Министър Караниколов: Лицензът за внос и износ на “Емко” ще бъде възстановен, веднага след като бъдат отстранени всички нередности

Разбираме страховете на работниците от „Емко”, нека ръководството на завода реши нередностите със съхранението и Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, на извънредно заседание ще разгледа връщането на лиценза. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов, който коментира протеста на служителите на „Емко“. Министърът на икономиката обясни, че правителството осъзнава страховете на работниците на дружеството и уточни, че МВР е констатирало близо 100 контейнера, които се съхраняват неправилно и апелира към работниците да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраве. По думите му няколко пъти са давани предписания за отстраняване на нарушенията, но това не се е случило. „Нередностите не са маловажни и ръководството на „Емко“ трябва да направи всичко възможно да ги отстрани, като в момента, когато това стане ще бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствения съвет, на което лицензът за внос и износ да бъда възстановен. Лицензът за производство на „Емко“ не е прекратен“, категоричен бе той.

Министър Караниколов посочи, че е изпратен и сигнал до прокуратурата за това че „Кинтекс“ през последните години е сключвала договори с „Емко“ без да иска оферти от „ВМЗ“ и „Дунарит“. Той поясни, че задължение на „Кинтекс“ е било да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати. „Вече съм изпратил сигнал до прокуратурата на Република България. Видно от сигнала е, че тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Задължение на „Кинтекс“ е да поиска оферта от всички производители, но от „ВМЗ-Сопот“ и “Дунарит” не са поискани“, изтъкна Караниколов. По думите му извършена е проверка в държавното дружество и цените, които тогава са могли да дадат за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. „Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни той. Министърът на икономиката посочи още, че е наредил проверка в “Кинтекс” за 10 години назад.

Министър Караниколов обясни още, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“. „Кинтекс“ е преразгледал търговския риск на взаимоотношенията с „Емко“ предвид отнетия лиценз и поради факта, че това може да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти и би нарушило интереса на „Кинтекс“.

Министър Караниколов обяви, че миналата седмица синдиците на КТБ са обявили търг за продажба на активи на вземания от задължените към КТБ страни – „Хедж инвестмънт България“, „Авионамс“ като солидарен длъжник и дружеството “Кемира”, което също е солидарен длъжник на 100% и което в момента в търговския регистър се води собственик на „Дунарит“. Във връзка с това Държавната консолидационна компания /ДКК/ е заявила интерес да участва на самия търг, на който не се е явил никой и съгласно нормативната база на другия ден ДКК се е явило на пряко договаряне, нещо което закона допуска и е купило тези задължения за 38 млн. лв. Към тях трябва да се прибавят и 29 млн. лв. платени за „Авионамс“. „Парите са влезли в масата на несъстоятелността на синдиците към КТБ и те не могат да излязат оттам за нищо друго освен да удволетворят кредиторите“, изтъкна Караниколов. Министър Караниколов уточни, че ДКК е участвала тъй като част от тези вземания като солидарен длъжник освен „Кемира“ е и „Авионамс“. „Ако някой ги беше придобил можеше да се тръгне на изпълнение срещу „Авионамс“ като 100% солидарен длъжник“, посочи той.

По думите му ДКК ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „Дунарит“ които са 100% собственост на „Кемира“. Той поясни че анализът, който е направен показва, че има и допълнителни вземания от „Хедж инвестмънт България“от частни компании, като тук се включва и цената на „Авионамс“.

Споделете