Loading...

Министър Караниколов: Новият завод на Латекоер е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори

Министър Караниколов: Новият завод на Латекоер е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори

„Новият завод на Латекоер е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори. Радвам се, че за пореден път нашата страна успя да докаже, че е подходящо място за правене на бизнес, което от своя страна е индикатор, че ние вървим в правилната посока“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на официалното откриване на завода на Латекоер днес. Проектът на Латекоер за България е на стойност 11 млн. евро, като до 2020 г. се предвижда разкриването на 175 работни места. Компанията е водеща в авиационната индустрия. Производител е на авиоструктури и свързващи системи, разработването и производството на продукти и резервни части.

„България притежава ключовите фактори, необходими за развитието на успешни бизнес и инвестиционни проекти: финансова и макроикономическа стабилност; благоприятен данъчен режим, предвидими и стабилни правила за правене на бизнес, висококвалифицирани специалисти, както и най-ниските оперативни разходи в Европа“, заяви министър Караниколов. По негови думи нашето специално законодателство предвижда редица насърчителни мерки за инвестиции, които са признати от много международни компании, които успешно оперират в страната ни.

„От началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 15 сертификата. Общо предвидените инвестиции възлизат на 690.316 млн. лв. и се очаква разкриване на 1 316 нови работни места“, допълни още икономическият министър. Той подчерта, че все повече инвеститори се възползват от предимствата на българските индустриални зони. „В момента в тях са установени редица чуждестранни и местни водещи компании, като се надявам техният брой в бъдеще да се увеличава“, каза още той.

Икономическият министър заяви, че се подобрява структурата на преките чуждестранни инвестиции. „Близо 30% от тях за периода 2017 г. и първото тримесечие на 2018 г. са в преработващата промишленост на обща стойност – 561.4 млн. евро, където проектите са с дългосрочен хоризонт и устойчиво ползотворно въздействие върху регионалното икономическо развитие“, посочи Караниколов.

В заключение министър Караниколов заяви, че българското правителство ще продължава да работи за подобряване на условията за бизнес в България и за привличането на нови инвеститори от категорията на Латекоер.

Споделете