Loading...

Министър Караниколов обсъди провеждането на Междуправителствената българо-украинска комисия след осем годишно прекъсване

Министър Караниколов обсъди провеждането на Междуправителствената българо-украинска комисия след осем годишно прекъсване

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди провеждането на Междуправителствената българо-украинска комисия за икономическо сътрудничество след осем годишно прекъсване. Икономическото сътрудничество с Украйна е важно за България и в Министерство на икономиката ще работим за развитието му“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в Република България Микола Балтажи.

По думите на министър Караниколов Украйна може да разчита на коректно партньорство и Министерство на икономиката ще работи активно за насърчаване на икономическите отношения между двете страни. Той допълни, че важна роля в тази насока е провеждането на поредното седмо заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество в София през втората половина на 2018 г., след осем годишна пауза.

В рамките на разговора, украинската страна информира за предстоящото провеждане на бизнес форум през април т.г. в гр. Бургас, с участието на представители на украинския и българския бизнес.

Министър Караниколов увери, че изпълнителната власт полага всички необходими усилия, за да осигури благоприятна бизнес среда.

Посланик Микола Балтажи сподели готовността на украинската страна за провеждане на поредното заседание на Смесената комисия през настоящата година и изтъкна, че България е ключов икономически партньор на Украйна. Посланикът изрази благодарност за предоставената до сега подкрепа от България по пътя на интегриране на страната му в ЕС.

На срещата двамата обсъдиха възможности за засилване на двустранните икономическите отношения чрез съвместни инициативи. „Надяваме се на активност от двете страни за разширяване на сътрудничеството на регионално ниво и установяването на нови партньорски връзки между бизнесмени от двете страни“, каза посланик Балтажи.

***

За първите девет месеца на 2017 г. стокообменът е нараснал с 7,26% в сравнение със същия период за 2016 г. и е на стойност 468,1 млн.щ.дол. Износът в размер на 110,2 млн.щ.дол. е нараснал с 6,17%. За същия период на 2017 г. вносът също е нараснал със 7,61% и е стойност 357,9 млн. щ.дол.

Свързана медия

Споделете