Loading...

Министър Караниколов обсъди с посланика на Иран задълбочаване на търговско –икономическите взаимоотношения

Министър Караниколов обсъди с посланика на Иран задълбочаване на търговско –икономическите взаимоотношения

Създаване на условия за по-добри връзки между предприятията от двете страни, активизиране на търговските отношения и засилване на инвестициите обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и г-н Хасан Дотаги, изпълняващ длъжността посланик на Ислямска Република Иран в България.

На срещата стана ясно, че се подготвя бизнес делегация, начело с министър Караниколов, от над 25 български фирми, която ще посети Ислямска Република Иран в началото на октомври. Министър Караниколов посочи, че фирмите заявили участие в делегацията са от секторите земеделие, фармация, транспорт и логистика, строителство, козметика и телекомуникации. Министърът на икономиката отправи предложение по време на посещението да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Национална компания Индустриални зони и еквивалентното дружество от иранска страна, както и да бъде проведена среща между ръководството на „София Тех Парк“ с Технологичен парк „Парадис“ – Техеран.

Г-н Хасан Дотаги изрази желанието на иранската страна да бъде създадена работна група за инвестиции между двете държави, както и да бъдат развити банковите отношения и създадена кредитна линия за развитие българо-иранските отношения. Той изтъкна, че посещението на българския министър на икономиката ще подкрепи развитието на търговските взаимоотношения, които да се върнат на нивото на 80-те години на миналия век, когато Иран е бил един от големите икономически партньори на България.

През 2016 г. двустранният стокообмен e 102.8 млн. щ.д., от които 75.2 млн. щ.д. български износ, а вносът е 27.6 млн. щ.д. Българският износ за Иран се състои основно от: тютюневи изделия, пътнически автомобили, семена от репица и медикаменти.

Споделете