Loading...

Министър Караниколов обсъди с посланика на Куба възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен

Министър Караниколов обсъди с посланика на Куба възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен

Считам, че между България и Куба съществуват редица начини за взаимноизгодно сътрудничество в много области, в синхрон с членството на България в Европейския съюз и членството на Република Куба в Асоциацията за латиноамериканска интеграция, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба в България. Той допълни, че се надява в рамките на добрите двустранни отношения да се набележат и реализират конкретни инициативи за увеличаване на взаимната търговия, инвестиции и осъществяването на съвместни проекти в области от общ интерес.

На срещата бяха обсъдени още и възможността кубинската страна да закупи кораби и други плавателни съдове от български производители, както и вариантите пред българските фирми от млекопреработвателната и консервната индустрия да стъпят на кубинския пазар.

“Кубинската страна активно изследва начините за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с България”, заяви Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе. „Надявам се да постигнем напредък в търговския обмен между двете страни, каквато е и моята цел“, подчерта той.

През първите пет месеца на 2017 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 20.47% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1.53 млн. щ.д.

Споделете