Loading...

Министър Караниколов обсъди с посланика на Украйна търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни

Министър Караниколов обсъди с посланика на Украйна търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди състоянието на търговско-икономическите взаимоотношения между България и Украйна с Н. Пр. г-н Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България.

Посланик Балтажи заяви, че България е важен политически и икономически партньор на Балканите и че добре се развива търговията между двете страни. По думите му стокообменът между България и Украйна през последните години е запазил своя стабилен характер. Българските фирми и техните украински партньори познават добре своите възможности и си сътрудничат активно.

От своя страна министър Караниколов заяви, че скоро трябва да се одобри председателят от българска страна на междуправителствената комисия, след което ще бъде подготвено писмо до вицепремиера по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна – г-жа Иванна Климпуш-Цинцадзе (съпредседател от украинска страна) и отправена покана за провеждане на VII-та сесия на Комисията в края на октомври т.г. в София.

Посланик Балтажи повдигна въпроса за проучване на възможностите за подписване на Спогодба за определяне на квоти за внасяне на работна сила от Украйна и България, като посочи, че и двете страни биха имали полза от такава. Министър Караниколов се ангажира да проучи въпроса и обясни, че българския бизнес е заинтересован от привличане на квалифицирана работна сила.

Споделете