Loading...

Министър Караниколов обсъди с посланика на Унгария провеждането на първата междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

Министър Караниколов обсъди с посланика на Унгария провеждането на първата междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с посланика на Унгария в България Н. Пр. Текла Хорангозо. Двамата обсъдиха провеждането и организирането на предстоящото първо заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Унгария.

Предвижда се заседанието да бъде проведено в началото на месец ноември тази година в България. От унгарска страна съпредседател на Междуправителствената комисия ще бъде министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, а от българска министърът на икономиката Емил Караниколов.

На срещата бе обсъдена и възможността по време на Междуправителствената комисия да се проведе бизнес-форум с участието на български и унгарски компании. Посланик Хорангозо изтъкна, че от унгарска страна интерес за участие във форума са заявили над 40 фирми. Стана ясно още, че има възможност на заседанието на комисията Българската агенция за инвестиции и Унгарската национална търговска къща да подпишат споразумение за сътрудничество.

Министър Караниколов и посланик Хорангозо изразиха задоволство от непрекъснатия ръст на търговския стокообмен между България и Унгария в последните години и разширяването на двустранното сътрудничество.

За 2016 г. общият двустранен стокообмен възлиза на 1 388.0 млн.евро бележейки ръст от 4.6% спрямо предходната 2015 г. За 2016 г. в сравнение с 2015 г. износът се е увеличил с 11.5 %, а вносът от Унгария с 2.2 %.

Споделете