Loading...

Министър Караниколов обсъди възможности за сътрудничество в областта на индустрията и търговията между България и Китай

Министър Караниколов обсъди възможности за сътрудничество в областта на индустрията и търговията между България и Китай

Предложение за сътрудничество в областта на индустрията, търговията и информационните технологии бе обсъдено по време на официалната среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на индустрията и информационните технологии на Китай г-н Мяо Вей в гр. Пекин. Срещата е част от официалната визита на българския министър в Китай.

Двамата министри дискутираха идеята за изграждане на съвместен индустриален парк в България. За тази цел бе изразена готовност за сътрудничество от страна на Китайския център за развитие на информационната индустрия (КЦРИИ) към Министерството на индустрията и информационните технологии. „Обръщаме голямо внимание на развитието на индустриални зони и високотехнологичните паркове в България, като за тази цел създадохме държавна компания „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и развиваме първия научно-технологичен парк у нас – София тех парк“, каза Емил Караниколов.

По-късно министър Караниколов се срещна и с министъра на търговията в Китай г-н Джон Шан. По време на срещата китайският министър увери, че ще насърчи китайските фирми да инвестират в България и да внасят повече български стоки, особено от земеделския сектор. Той изрази още надежда двете страни да си сътрудничат по-задълбочено в посока създаване на добра инвестиционна среда в областта на индустрията, търговията и инфраструктурата. Тема на разговор бе и предстоящото двустранно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България, съчетано с провеждането на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“ на 7 юли 2018. „Приемаме тази визита за приоритетна, а предстоящата инициатива определяме като важен механизъм за стимулиране на инвестиционните, търговско-икономическите, културните и други връзки с Китай“, заяви икономическият министър. През 2018 г България ще бъде домакин и на друга важна проява – Срещата на местните лидери на 16+1, която ще се проведе в Пловдив през есента.

Двамата обсъдиха още провеждането на следващата сесия на Смесената комисия в Китай, чийто председател за българската част е министър Караниколов. Той даде предложение Смесената комисия да бъде съчетана с негово следващо посещение в Китай, свързано с участието му в Китайски международен панаир за вносни стоки (China International Import Expo), който ще се проведе на 5-10 ноември 2018 г. в Шанхай.

„Китай е наш първостепенен икономически партньор в Азия. Желаем да привлечем у нас сериозни китайски инвестиции. Считаме, че имаме потенциал да привлечем китайски инвестиции и да предоставим благоприятни възможности за дейности в редица области като: информационни и комуникационни технологии, електроника, машиностроене, производство на автомобили и авточасти, и други. Съществуват добри възможности за създаване на смесени предприятия в тези сектори“, категоричен бе Караниколов.

Споделете