Loading...

Министър Караниколов обсъди възможностите за разширяване на търговията и инвестициите с македонския вицепремиер по икономическите въпроси

Министър Караниколов обсъди възможностите за разширяване на търговията и инвестициите с македонския вицепремиер по икономическите въпроси

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът с Македония възлиза на 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо 2016г. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и македонския вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев. Двамата обсъдиха потенциала за разширяване на отношенията в търговията и в областта на инвестициите с Македония в рамките на първото съвместно заседание на българското и македонското правителство, което се проведе в гр. Струмица.

„Македония е важен икономически партньор, предвид предимствата на македонския пазар за българските фирми, като ниски транспортни разходи и изисквания към стоките, сходни с тези на българския пазар“, изтъкна министър Караниколов.

По думите му перспективни стоки за износ от България в Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработвателна, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли).

Министър Караниколов посочи, че България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония. През последните години инвестициите на българските фирми са съсредоточени в следните сектори – банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството. „Интересът на българските компании към реализиране на инвестиции в Македония е постоянен“, допълни Караниколов.

Двамата се обединиха и около съществуващите възможности за сътрудничество и създаване на смесени предприятия в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, транспортните услуги, строителството, телекомуникациите и др. На срещата присъстваха още министрите на туризма Николина Ангелкова и на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката на Македония Кире Наумов.

Стокообменът между двете страни за 2016 г. възлиза на 639.4 млн. евро., като салдото е положително за България. За същия период износът към западната ни съседка възлиза на 394.1 млн. евро, а вносът е 245.3 млн. евро.

Свързана медия

Споделете