Loading...

Министър Караниколов откри Българо-турски бизнес форум с участието на близо 500 представители на бизнеса от двете страни

Министър Караниколов откри Българо-турски бизнес форум с участието на близо 500 представители на бизнеса от двете страни

Турските инвестиции в България са в размер на близо 1 млрд. евро за последните 20 години. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри, съвместно с министъра на търговията на Република Турция г-жа Рухсар Пекджан, Българо-турски бизнес форум в София. На събитието участие взеха близо 500 представители на компании от двете страни от секторите строителство, селскостопанство, туризъм, ИКТ и др.

Министърът на икономиката посочи, че за последните 10 години само по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 17 инвестиционни проекти на дружества, чийто капитал е собственост на турски компании. „Инвестициите по тези проекти възлизат на над 350 млн. евро и са разкрили над 2500 нови работни места“, допълни той.

Караниколов подчерта, че секторите автомобилна промишленост, машиностроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, предоставят широки възможности за коопериране между български и турски компании. „Успешни партньорства могат да бъдат реализирани и в области като хранително-вкусовата, химическата, текстилната, дървопреработвателната промишленост“, изтъкна икономическият министър.

По думите му Турция е неизменно сред водещите търговски партньори на България, а потенциалът за разширяване на двустранните отношения е изключително голям.

Министърът на търговията на Република Турция г-жа Рухсар Пекджан каза от своя страна, че ще продължи активната съвместна работа за увеличаване на стокообмена и инвестициите между двете държави.

По време на събитието двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство между Българска агенция за инвестиции и Invest in Turkey, който активно да подпомогне взаимодействието между двете организации относно привличане на инвестиции. По този начин ще се разшири правното основание, необходимо за активизиране на двустранното партньорство и ще се осигурят условия за стимулиране на бизнеса между двете страни. Целта е меморандумът да се превърне във важен механизъм за подкрепа на бизнеса и да доведе до нарастване на двустранните инвестиции.

Споделете