Loading...

Министър Караниколов откри новото представителство на Българо-турската търговска-индустриална камара в София

Министър Караниколов откри новото представителство на Българо-турската търговска-индустриална камара в София

Министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министър Лилия Иванова откриха новото представителство на Българо-турската търговска-индустриална камара, позиционирано в София. На събитието присъства и посланикът на Република Турция в България Н.Пр. Хасан Улусой.

Министър Караниколов изрази увереност, че с тази стъпка ще се задълбочи комуникацията между двете страни, което ще бъде още една предпоставка за активизиране на двустранните икономически взаимоотношения. По време на срещата се дискутираха и предстоящите инициативи с Турция на институционално и бизнес ниво, които се очаква да се случват в близките месеци в Анкара и Бурса. От страна на Камарата се направи предложение за организиране на информационни кампании.

През 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд.евро, с което се отчита 7.8% дял от общия износ и ръст от 10%. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд.евро, с което се отчита 6.3% дял от общия внос и ръст от 17.3%. Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро. Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния.

Споделете