Loading...

Министър Караниколов: През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 80.8 млн. евро

Министър Караниколов: През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 80.8 млн. евро

Настоящият форум демонстрира нашата обща воля и желание за още по-динамичен диалог и по-интензивно и мащабно развитие на отношенията между България и Турция. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Българо-турски бизнес форум в Истанбул, Турция. На форумът участваха над 150 български и турски фирми.

Министър Караниколов изтъкна, че Турция е един от водещите търговски партньори на България като заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. Той допълни, че географската близост и потенциалът на пазарите предопределят висока активност между българските и турските фирми. „Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1,9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%“, подчерта Караниколов.

Икономическият министър заяви, че за периода 1996 – 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на над 1 млрд. евро, а за 2017 г. те са в размер на 80.8 млн. евро. „Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни.“, подчерта Караниколов. Той допълни, че допълнителен импулс за развитие на двустранните икономически отношения може да даде и провеждането на сесия на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество. „Използвам настоящия форум, за да ви информирам, че с Решение на МС на Република България съм определен в качеството ми на министър на икономиката за съпредседател от българска страна на комисията“, посочи Караниколов. От турска страна беше отправено предложение в началото на следващата година във Бурса да се състой следващият бизнес форум.

По време на посещението министър Караниколов проведе среща с министъра на икономиката на Турция Нихат Зейбекджи. Двамата обсъдиха търговско-икономическите отношение, както и възможностите за тяхното активизиране. По време на срещата беше поставен акцент на възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти и сътрудничеството в областта на земеделието.

Свързана медия

Споделете