Loading...

Министър Караниколов: През първите седем месеца на 2018 г. стокообменът между България и ОАЕ възлиза на 85.7 млн.щ.д.

Министър Караниколов: През първите седем месеца на 2018 г. стокообменът между България и ОАЕ възлиза на 85.7 млн.щ.д.

Разширяването на договорно-правната база между нашите две страни ще допринесе за активизиране и улесняване на контактите в много области. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с Н. Пр. Мариам Ал Мехейри, държавен министър по безопасността на храните на Обединените Арабски Емирства.

Министър Караниколов изтъкна, че за първите седем месеца на тази година стокообменът между България и ОАЕ възлиза на 85.7 млн.щ.д., от които българският износ е 66.8 млн.щ.д., а вносът е 18.9 млн.щ.д. „Изразявам задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. Убеден съм, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни за двете страни области, като хранително-вкусовата промишленост и селскостопански продукти, строителни материали, козметичен сектор и туризма“, подчерта Караниколов.

По време на срещата се обсъди и възможността за провеждане на Първата сесия на българо-емиратската междуправителствена Смесена комисия в София и съпътстващ двустранен бизнес форум през пролетта на 2019 г. „Съществуват широки възможности и желание, както на български, така и на емиратски фирми, за задълбочаване и диверсифициране на двустранното сътрудничество“, посочи Караниколов.

„За нас е много важно да създадем добри отношения със страни като България, от които да може да внасяме чиста храна. Износът на хранителни продукти от България представлява голям интерес за нас“, това заяви Н. Пр. Мариам Ал Мехейри, държавен министър по безопасността на храните на ОАЕ. Тя допълни че съществува потенциал за износ на обработени и консервирани храни, розово и лавандулово масло, бутилирана вода.

Споделете