Loading...

Министър Караниколов: През последната година са сключени 712 нови договора на стойност 600 млн. лв. по ОПИК

Министър Караниколов: През последната година са сключени 712 нови договора на стойност 600 млн. лв. по ОПИК

Министърът откри Информационен център на Министерството на икономиката в Ямбол

Само през последната година са сключени 712 нови договора за финансиране на стойност 600 млн. лв. по ОПИК. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри Информационни дни за представяне на процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по оперативна програма “Иновации и Конкурентоспособност” 2014-2020 /ОПИК/ в Ямбол и Стара Загора.

Министър Караниколов уточни, че изпълнението на Оперативната програма е на все по-добро ниво. По думите му благодарение на усилията на Правителството за намаляване на административните тежести значително са ускорени и са съкратени сроковете за оценка на проекти и за извършване на плащания към частния сектор. „Извършените плащания към бизнеса и публичните бенефициенти за последната година са над 362 млн. лв., което представлява 50% от общите плащания от началото на изпълнението на ОПИК.“, допълни той.

Икономическият министър обяви, че по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ са осигурени 67,2 млн. лв. от бюджета на Оперативната програма, които ще стигнат за финансиране на над 350 новосъздадени дружества. „Условията за кандидатстване по тази процедура са изготвени за нуждите на стартиращите компании, в непрекъснат диалог между администрацията и Асоциацията на стартиращите предприятия, работодателските организации, неправителствения сектор и всички други заинтересовани страни“, изтъкна той.

В Ямбол министър Караниколов официално откри и Информационен център на Министерството на икономиката. В него експерти от Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”, Агенцията за малки и средни предприятия /ИАНМСП/, Българската агенция за инвестиции /БАИ/, Българска банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане ще запознават бизнеса в региона с възможностите за кандидатстване по проекти и финансиране на техния бизнес. „От Ямбол започва инициативата на Министерството да бъдат открити такива информационни центрове в цялата страна, които да бъдат в помощ на бизнеса и гражданите по градове“, посочи министърът. На откриването присъстваха още Волен Сидеров-председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“, кметът на Ямбол – Георги Славов, областният управител Димитър Иванов, както и представители на ИАНМСП и БАИ.

Свързана медия

Споделете