Loading...

Министър Караниколов разпореди командироването на допълнителни служители на ДАМТН в област Бургас и 24-часово дежурство на проблемните язовири

Министър Караниколов разпореди командироването на допълнителни служители на ДАМТН в област Бургас и 24-часово дежурство на проблемните язовири

Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди командироването на допълнителни служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в област Бургас и осигуряването на 24-часово дежурство на проблемните язовири. Екипите на държавната агенция обхождат водоемите в региона от миналата нощ. В ДАМТН е сформиран и кризисен щаб, който е в координация с щаба при областния управител в Бургас.

Язовир Трояново, за който по-рано се появиха информации в медиите е изправен, като и към този момент има свободен обем. Неверни са информациите за скъсана стена или друг проблем, свързан с него.

Към момента общият брой на язовирите, които имат скъсване или нарушения на язовирни стените на територията на област Бургас са седем. Това са каскадни язовири, като четири от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. „Чотората“, който е с обем от 100 000 м3. Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не могат да създадат приливна вълна.

На територията на община Камено преливат язовирите „Чанаджик“ 3 и 4, „Овощна градина“, „Кокичина могила“ и „Санър дере“. Всички те са собственост на местната власт. Важно е да се отбележи, че под тези язовири няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешките жертви.

През нощта преливане е имало и на язовир Чотората. Първоначалната информация оттам е, че водата от язовири „Чанаджик“ 3 и 4 се е вляла в язовир Чотората около 2:00 часа през нощта, който е бил с отворен основен изпускател, но приливната вълна е носела почва и растителност, които са го запушили. Това е довело до рязко повишаване на неговото ниво и преливане през язовирната стена, а водата се е оттекла към Русокастренска река. Първоначалната информация е, че към момента изпускателят на язовир Чотората функционира нормално и водоемът може да бъде изпускан контролирано, в случай че валежите продължат.

ДАМТН е установила контакт с местната власт в Камено. По техни данни последните проверки от техни екипи на язовирите е от миналата седмица и не са констатирани проблеми. Язовир „Чотората“ е собственост на „ДИЕМ“ ЕООД. Най-вероятната причина за преливането на водоемите са падналите валежи през последното денонощие, които са в пъти над прогнозираните, като са били отчетени около 200 л. на кв. м.

Споделете