Loading...

Министър Караниколов се договори за организирането на бизнес форум в Италия с Конфиндустрия Източна Европа

Министър Караниколов се договори за организирането на бизнес форум в Италия с Конфиндустрия Източна Европа

Министърът на икономиката Емил Караниколов и представителите на Конфинустрия Източна Европа се договориха за организиране на бизнес форум в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, който да се проведе в Италия идната година. Целта на форума ще бъде да се създаде платформа за взаимосътрудничество между двете страни. От италианска страна на срещата присъстваха Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в София, Мауро Мария Ангелини, председател на Конфиндустрия Източна Европа и Конфиндустрия Румъния, както и Мария Луиза Мерони, председател на Конфиндустрия България.

Г-н Мауро Ангелини изрази желание да популяризира България като дестинация за правене на бизнес сред италианските предприемачи и пое ангажимент да съдейства активно в тази посока. По негово предложение бяха рамкирани 4 града като евентуална бизнес дестинация за среща на потенциалните инвеститори – Рим, Милано, Торино и Бари. Министър Караниколов уточни, че могат да разчитат на сътрудничеството на двете търговски аташета на България в Италия, както и на Българската агенция за инвестиции (БАИ), Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), както и на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

По време на срещата беше поставен и въпросът за недостига на квалифицираната работна ръка. В тази връзка министърът на икономиката припомни, че българското правителство работи активно по поетите си ангажименти, а именно – намаляване на административната тежест и промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Той изрази надежда, че в началото на следващата година промените ще са факт и работодателите ще могат да се възползват от преференциите, които ще позволят те.

Споделете