Loading...

Министър Караниколов се срещна с търговска мисия от американски компании, които проучват възможностите за инвестиции в България

Министър Караниколов се срещна с търговска мисия от американски компании, които проучват възможностите за инвестиции в България

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща и представи възможностите за инвестиции в България на американска търговска мисия, която е на посещение в България. Мисията се състои от представители на 13 големи щатски корпорации с по над 10 млрд. щатски долара оборот от продажби и с над 100 000 служители всяка. Делегацията е организирана от Американо-централноевропейската бизнес асоциация /АСЕВА/, която е най-влиятелната институция, събираща интересите на американския едър бизнес в района на централна и източна Европа. В състава на делегацията влизат компании от различни индустрии – фармацевтична, технологична, хранително-вкусовата, минната, селскостопанска и други, които проучват и имат пряк интерес за инвестиции в страната ни.

Министър Караниколов посочи, че организираната от АСЕВА търговска мисия в България, е първата подобна проява от 2003 г. насам, ще даде силен импулс за по-нататъшно задълбочаване на икономическите отношения и е доказателство за активизирането и повишения интерес на американските компании към страната ни. Икономическият министър, каза още че САЩ са важен стратегически партньор на България, като редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори. Министър Караниколов допълни, че има възможности и интерес от американски капиталовложения във високотехнологични производства и в областта на индустриалното сътрудничество. Караниколов представи пред гостите възможностите от насърчителни мерки, които предлагаме, както и възможностите за инвеститори в Индустриалните зони.

Ерик Стюарт, президент на АСЕВА изтъкна от своя страна, че във водената от него делегация в страната ни са представители на компании на ниво изпълнителни директори. По думите му визитата е показателна за големия интерес за инвестиции в България от страна на фирмите, като някои от тях вече са направили такива и ще реинвестират, а други проучват възможностите и имат реален интерес. Стюарт допълни още, че отношенията между двете страни са много добри, а търговската мисия ще допринесе за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения.

Американо-централноевропейската бизнес асоциация е организация с нестопанска цел, фокусирана върху създаването на платформа за диалог между лидери на американски компании и представители на правителствата на 14 държави от Централна и Източна Европа, включвайки страни от Балтийския регион и част от Балканите, а именно: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Една от основните цели на асоциацията е да осигури на базирани в САЩ компании широк обхват на комуникация с държавните структури от гореспоменатите пазари с оглед на получаването на подкрепа за реализация на бизнес инициативи.

АСЕВА работи в тясно сътрудничество с американски компании и федерални агенции, както и с чуждестранни посолства във Вашингтон. Асоциацията е партньор за организиране на бизнес срещи и кръгли маси с гостуващите в САЩ президенти, министър-председатели и членове на правителствата от 14–те страни от Централна и Източна Европа. Организацията служи като единна точка за контакт за всички нейни членове, които търсят взаимодействие с посолствата на страните-партньори.

В момента президент на организацията е Ерик Стюарт, който е заемал поста заместник подсекретар по търговията за Европа в администрацията на президента Джордж Буш. Сред компаниите учредители са: Amgen, Archer Daniels Midland,Coca Cola, Exelon Nuclear Partners, Johnson & Johnson, Lilly, MetLife, Motorola, Pfizer, PMI, и Raytheon. Асоциацията е била съорганизатор на събития с различен формат, в които са участвали президентите на Полша, Литва и Румъния, министър-председателите на Литва, Румъния и Молдова, а така също външни министри, министри на икономиката и други членове на кабинетите на различни страни.

Свързана медия

Споделете