Loading...

Министър Караниколов: Ще окажем подкрепа на израелските фирми, които желаят да инвестират в България

Министър Караниколов: Ще окажем подкрепа на израелските фирми, които желаят да инвестират в България

Готови сме да окажем подкрепа на израелските фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на конференция на тема „Технологичния талант на стария континент: Израел, България и ЕС“, която се провежда във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС. Конференцията има за цел да очертае потенциала и възможностите за сътрудничество между двете страни в сферата на високите технологии, иновациите и научното развитие и е част от посещението на министъра, начело на бизнес делегация в Израел.

Министър Караниколов подчерта, че България е една от най-добрите аутсорсинг дестинации и очерта икономическите предимства на страната ни с висококвалифицирана работна ръка, стабилна финансова политика, ниски оперативни разходи и добра географска позиционираност, което я прави атрактивна бизнес дестинация. Той сподели още, че един от фокусите на българската икономическа политика са иновациите като основен фактор за устойчив растеж и неслучайно в класация на ЕС, България е на четвърта позиция по иновационна динамика през последните пет години. “Страната ни има натрупан капацитет и се разпознава като център за развитие на информационните технологии, с развита стартъп екосистема и с доказана експертиза в управлението на изнесени бизнес процеси“, изтъкна той.

В заключение призова всички български фирми, участващи в конференцията, да се възползват максимално от възможностите за установяване на трайни контакти с техните израелски партньори.

В рамките на визитата си министър Караниколов се срещна с израелските си колеги – министъра на икономиката и индустрията Ели Коен и министъра на науката и технологиите Офир Акунис. По време на разговорите с тях стана ясно, че двустранните отношения между България и Израел през последните 5 години са се активизирали, но че има сфери, в които сътрудничеството би могло да се задълбочи съществено, като високотехнологичните сектори, селското стопанство, както и в областите на научно-изследователската и развойна дейност.

Двете страни изразиха задоволство от отличното ниво на двустранните отношения и споделиха мнение, че увеличаването на търговия, инвестициите и туристообмена е от взаимен интерес.

Свързана медия

Споделете