Loading...

Министър Караниколов: Швейцарските инвестиции в България за първите девет месеца на 2017 г. са в размер на 128.3 млн. евро

Министър Караниколов: Швейцарските инвестиции в България за първите девет месеца на 2017 г. са в размер на 128.3 млн. евро

Само за първите девет месеца на 2017 г. инвестициите от Швейцария в България са в размер на 128.3 млн. евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с Българо-швейцарската търговска камара. На събитието присъстваха представители на над 40 компании.

Министър Караниколов посочи, че Швейцария е сред водещите инвеститори в България, като за последните 20 години преките нетни чуждестранни инвестиции оттам са близо 2 млрд. евро.

Министърът на икономиката изказа специална благодарност към швейцарските фирми в страната ни за подкрепата им за реализацията на пилотен проект “Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, известен още като проекта „ДОМИНО“. „Над 55 български ученици се обучават в швейцарски фирми по проекта“, изтъкна Караниколов.

Икономическият министър представи пред Българо-швейцарската камара и мерките за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите, провеждане на политиките за насърчаване на малки и средни предприятия, както и приоритетите областта на икономиката по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

За периода януари-септември 2017 г. износът за Швейцария е в размер на 100.5 млн. евро /0.5% дял от общия износ и 28-мо място в българския износ/, а вносът от Швейцария възлиза на 145.9 млн. евро (ръст от 0.8%, 0.7% дял от общия внос, 25-то място във вноса).

Споделете