Loading...

Министър Караниколов: Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам ще разшири търговско-икономическите възможности и потенциал между двете страни

Министър Караниколов: Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам ще разшири търговско-икономическите възможности и потенциал между двете страни

“Подписването на Споразумението за свободна търговия /ССТ/ между Европейския съюз /ЕС/ и Виетнам ще насърчи задълбочаването на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество и потенциал между България и Виетнам и ще мобилизира усилията на деловите среди от двете страни”. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на срещата си с посланика на Социалистическа Република Виетнам Н. Пр. г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан.

Посланик Оан заяви, че това Споразумение ще даде нови перспективи на бизнеса от двете страни. „През последните години Виетнам е постигнал значителни успехи в социално-икономическото си развитие. Така например, страната реализира рекорден в историята си икономически ръст над 6.0 %. Подписахме редица споразумения за свободна търговия с Република Корея, Евразийския съюз и още много страни“, посочи посланик Оан.

По нейни думи стабилните перспективи пред социално-икономическото развитие на Виетнам са сериозен фактор, предполагащ задълбочаването на двустранните отношения с ЕС и в частност България, във всички области от взаимен интерес.

От своя страна министър Караниколов изтъкна, че българските компании имат потенциал да предоставят качествени и конкурентни стоки и услуги на огромния 96-милионен виетнамски пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции. “Виетнам е наш традиционен търговско-икономически партньор, с който си сътрудничим отлично, особено по отношение на експорта ни на селскостопанска продукция, медикаменти и препарати за растителна защита. По моя преценка, следва съгласувано и координирано да надграждаме, за да развием пълния потенциал и оптимизираме двустранната търговия. България предлага много добри условия за работа на виетнамските делови среди, предвид създадения бизнес- и инвестиционен климат у нас и изградените логистични възможности в страната“, заяви българският министър.

„Задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество между нашите две страни е приоритет и за нас. Виетнамската страна предприема действени мерки за практическата реализация на Новия модел за икономическо сътрудничество между двете страни“, каза още посланик Оан. Тя определи взаимния стокообмен като много добър (138.6 млн. щ.д. за 2016 г.), но все още далеч от пълния си потенциал.

За идентифицирането и реализирането на нови възможности в търговско-икономическата сфера, двамата съгласуваха по-нататъшно официално посещение на министъра на индустрията и търговията на Виетнам, г-н Чан Туан Ан у нас и ответно посещение на министър Караниколов във Виетнам. Тези официални визити ще бъдат съпровождани и от бизнес делегации, с цел провеждане на съпътстващи двустранни бизнес форуми.

Споделете