Loading...

Министър Караниколов: Търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през 2017 г. е близо 50 милиарда евро

Министър Караниколов: Търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през 2017 г. е близо 50 милиарда евро

Европейският Съюз е най-големият търговски партньор на страните от Западните Балкани с дял от близо 73% от общата търговия на региона през 2017 г. Общата стойност на търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през миналата година възлиза на близо 50 милиарда евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в среща на министрите на икономиката във Виена, в рамките на инициативата Берлински процес, която има за цел да подчертае ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Евросъюза.

В своето изказване на Форума икономическият министър подчерта, че търговията играе важна роля в усилията на Европейския Съюз да насърчава мира, стабилността и икономическия просперитет в региона на Западните Балкани. Министър Караниколов изтъкна, че европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани са били сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Те съответстват както на дългосрочния стратегически интерес на България за сигурна и стабилна среда, която да насърчава икономическия просперитет на всички страни от региона, така и на подновения ангажимент на ЕС към тях, допълни той и добави, че неслучайно съседните на България страни, традиционно заемат водещи места в стокообмена ни“. По думите му за 2017 г. отбелязваме ръст от 12.4% на стокообмена с Балканските страни, който възлиза на 14.2 млрд. евро, а само за първото тримесечие на 2018 г. данните показват ръст от 3.2% на търговията с тях и дял от 24.6% от общия стокообмен на България за периода.

Караниколов посочи още, че стабилната политическа и икономическа обстановка към момента е основа за ръст на инвестициите на Балканите и подобряване условията за бизнес. Министърът бе категоричен, че по време на срещата на върха „ЕС—Западни Балкани“, проведена в София през май т.г., са били очертани нови конкретни инициативи за стимулиране на свързаността в региона, а постигнатите по време на срещата резултати в икономическата област, обхващат широк кръг от ангажименти за допълнително укрепване на свързаността във всичките ѝ измерения, включително транспортните връзки, енергийната сигурност, цифровата икономика, бизнес климат и възможностите за младите хора.

„Днешното събитие е част от усилията ни да потвърдим ангажимента на ЕС към Западните Балкани и да насърчим съвместното сътрудничество с нашите партньори с цел преодоляване на съществуващите предизвикателства, пред които са изправени страните от региона, като бъде използван потенциалът за развитие на по-тесни икономически отношения“, каза още той и подчерта, че тoвa e cвъpзaнo cъc зacилвaнe нa тъpгoвcĸитe oтнoшeния между ЕС и cтpaнитe от Западните Балкани, както и с yвeличaвaнe нa инвecтициитe.

Споделете