Loading...

Министър Караниколов: Увеличаваме подкрепата за микро и малки предприятия

Министър Караниколов: Увеличаваме подкрепата за микро и малки предприятия

По процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ досега са постъпили 22127 заявления за финансиране на проекти за над 180 млн.лева, ето защо възнамеряваме да увеличим бюджета с още над 40 млн.лева. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на изслушване пред Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание. В началото на юни ще стартираме и процедурата за подкрепа на средни предприятия. Ще се кандидатства с облекчен вид документи, допълни той.

Икономическият министър подчерта , че от началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите има връчени сертификати за близо 220 млн. лв. , като те имат потенциал да разкрият 2251 нови работни места. „Инвестициите са предимно в секторите производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и др. „Продължаваме разговори и с голям стратегически инвеститор“, добави Караниколов.

По думите му още в началото на февруари с негова заповед е било разпоредено на всички служители от Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които са извън територията на България, да следят и ежедневно да докладват за развитието на ситуацията около разпространението на COVID-19 и какви мерките се предприемат в страните, които представляват. „След първоначалните им доклади сред основните проблеми, които засякохме, бяха липсата и изчезването на стоки по щандовете и паниката, която се създава пред и в магазините“, допълни той.

Караниколов посочи, че след затварянето на граници в синхронизация между министерствата гарантирахме камиони с хранителни продукти да могат да минават през „зелени коридори“, за да няма липса на храни. Министърът на икономиката каза още , че в Министерството на икономиката са проведени редица срещи с представители на големите търговски вериги. „Целта беше да координираме усилията с цел в българските магазини да няма липса на стоки. Проведохме срещи и с аптеките, както и с текстилните производители и дистрибутори, на която бе договорена възможността за стартиране на родно производство на защитни облекла“.

„Временно спряха работа само производства, които зависеха от спрели заводи в Европа, като в автомобилната промишленост. Други български предприятия по време на кризата не спряха, а дори започнаха да произвеждат за износ – шлемове, очила, респиратори“, изтъкна Караниколов .

Той обясни , че са били проведени срещи със СУ, БАН и индустрията. „Представители на бизнеса започнаха да произвеждат маски, шлемове, очила, а със Службата по акредитация помогнахме на българските производители да получат сертификат за Европейския съюз“.

Споделете