Loading...

Министър Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция

Министър Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция

Най-важното за икономиката на България е да запазим индустрията в кондиция. Колкото повече са в кондиция основните предприятия у нас, толкова по-бързо ще се възстанови икономиката ни. Това каза в интервю за сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Караниколов изтъкна, че българската икономиката страда не само заради вътрешните рестрикции, но и заради външни фактори. „Като изчезне вирусът, нормалният живот ще продължи, но който е в най-голяма кондиция, най-бързо ще излезе от кризата“, допълни той. Министърът на икономиката посочи, че най-негативният сценарий е спад на икономиката с 3%, а ситуацията е коренно различна от всички сценарии, които познаваме.

Министър Караниколов обяви, че въпреки тежката ситуация у нас ще сертифицираме проекти за над 120 милиона и допълни, че България продължава да е атрактивна инвестиционна дестинация, поради най-стабилна макроикономическа и финансова рамка в региона преди кризата.

„В момента всички държави правят повече разходи, отколкото приходи и в хазната няма да влиза нищо, така че механизмът за теглене на нов заем е правилен“, заяви Караниколов относно актуализацията на бюджета и поемането на нов заем от Правителството. По думите му това е стъпка, която се предприема от десетки други държави.

Икономическият министър коментира по отношение на схемата 60/40 за съхраняване на заетостта, че няма как с една мярка за подпомагане на заетостта да се обхване целият обществен живот. „Смятам, че мярката ще е за компании, които имат по-големи печалби и могат да си го позволят“, допълни той.

Караниколов подчерта, че държавата и БНБ са направили всичко най-добро за механизми за кредити за малки и средни предприятия.

Свързана медия

   Свалете видеото

Споделете