Loading...

Министър Кирил Петков обсъди възможностите за развитие на Индустриален парк Равнец

Министър Кирил Петков обсъди възможностите за развитие на Индустриален парк Равнец

За кратък период можем да привлечем инвестиции с висока добавена стойност, експортно ориентирани компании, ако провеждаме политика на нулева корупция. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков при посещението си на бившето военно летище в бургаското село Равнец. По време на визитата си служебният министър се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов, с когото на място обсъдиха намеренията за развитието на тази зона, като индустриален парк.

Двамата разговаряха за възможностите за развитие пред зоната и нейното менажиране, както и бъдещето на летище Равнец. Бъдещата индустриална зона край бургаското село Равнец може да се развие по един от двата проекта – да се менажира от Индустриален логистичен парк – Бургас, като част НК Индустирални зони, чийто принципал е Министерството на икономиката. Второто предложение е цялата тази зона да се поеме и менажира от Тракия икономическа зона.

Министър Петков посочи, че Бургас може да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост чрез Европейската инвестиционна банка, така че да финансира цялата инфраструктура на бъдещата зона. Икономическият министър предложи заедно с министерството и общината да се направи проект, който да се подаде към Плана за възстановяване, където има 400 млн.лв, заделени само за индустриални паркове.

Той изтъкна, че парите ще се дават от Европейската инвестиционна банка, където реално всяка община и инвеститор могат да кандидатстват с проекта си. „По този начин принципът за кандидатстване е конкурентен. Банката ще оценява кой е най -добрият проект и така ще се премахне субективизмът при вземането на решения къде да се подпомогне индустриална зона“, допълни Петков. Икономическият министър подчерта, че при този модел парите ще отидат там, където има истински инвеститорски интерес, където самите инвеститори решат, че ще е най-добре за тяхната фабрика. „Нашият грант от 400 млн. лв. може да се удвои с още 400 млн. лв., които да дойдат от самата банка, така получаваме умножение на парите и най-важното е, че премахваме риска от корупция“, бе категоричен той.

„Ако намерят голям инвеститор за Индустриален парк Равнец, шансът да се вложат 24 млн.лв, нужни за инфраструктурата на този обект, са големи”, заяви служебният министър. По думите му общини, които привлекат инвеститор клас „А“ ще могат да кандидатстват и реално да се финансира цялата довеждаща инфраструктура до зоната, през парите от Плана. „Идеята е там, където има реален интерес от инвеститори и активни общини, те да растат и да се развиват.

По предложение на Министерството на икономиката ще бъде сформирана съвместна експертна група, която ще работи за привличането на инвеститори и кандидатстването по проекти за финансиране за изграждане на инфраструктурата.

Кметът на Бургас Димитър Николов от своя страна запозна министъра на икономиката Кирил Петков със статута и процедурите, които Община Бургас е приключила по отношение на бъдещата Индустриална зона.

Беше проведена среща и с представители на общината, на която бяха обсъдени възможностите за привличане на инвестиции в региона по Плана за възстановяване и устойчивост. На срещата присъства и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Свързана медия

Споделете