Loading...

Министър Кирил Петков освободи двама от членовете на Надзорния съвет на ББР

Министър Кирил Петков освободи двама от членовете на Надзорния съвет на ББР

Ще освободя двама от членовете на Надзорния съвет на ББР – г-н Митко Симеонов и г-жа Велина Бурска. Искам да дам максимална прозрачност на моето решение, прозрачност не само в крайни решения и крайни назначения, а как се стига до тази стъпка“, това заяви министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг след изслушване на председателя на Надзорния съвет на банката Стамен Янев. На срещата – разговор бяха поканени и членовете на Надзорния съвет на ББР, но те не се отзоваха на поканата на министър Петков. „Много беше важно за мен да чуя и тяхната гледна точка, но за съжаление те не ни уважиха“, каза Кирил Петков.

„Предложението ми за двамата нови членове на надзора на ББР са Васил Щонов и Валентин Михов, като и двамата са с голям международен опит в ръководството на банки и банковото дело“, посочи министърът. По думите му предстои Българската народна банка да ги одобри. „Притеснява ме огромната концентрация, отишла при 20-те топ клиента. Най-големите 8 клиенти са получили кредити в размер на близо 1 милиард лева. Точно в момента много малки и средни бизнеси имат нужда от ликвидност“, заяви още Петков.

Служебният министър на икономиката подчерта, че промяната на състава на одитния комитет на банката от вчера, е важна стъпка, защото досега е нямало достъп до кредитните досиета. „От днес нататък ние ще имаме по-детайлна информация за състоянието на кредитния портфейл. Знаем, че банката е много ликвидна. Така че можем да гарантираме, че тези пари, които в момента са в банката, няма да отидат за поредния 100-милионен заем, а за малки и средни предприятия”, заяви Петков.

Той посочи, че ще се направи предложение ББР да не може да дава повече от 5 млн.лв. кредит. „Това ще е лимитът за всеки единичен кредитополучател. Гарантираме, че който и да дойде на мое място, банката няма да си смени предмета на дейност и да започне да се прави на търговска банка”, каза още служебният министър на икономиката.

По време на разговора, който беше излъчен на живо в канали в социалните мрежи, служебният министър на икономиката подчерта, че действията на банката в последните години не са били в синхрон с целите и устава й, които са свързани с подкрепата на развитието на средния и малкия бизнес.

Валентин Михов има значителен опит в ръководството на банки. От 1999 до 2008 г. е консултант и младши партньор в МакКинзи и е ръководил проекти в най-големите банки в България, Германия и Русия. В периода 2008 – 2017г. той е бил на висши ръководни длъжности в банки в Австрия, България, Германия , Русия , Украйна, както и в редица страни в Източна Европа. От 2018 г. отново консултира банки и компании. Завършил е МГИМО, международни икономически отношения и е магистър по бизнес администрация от ИНСЕАД.

Васил Щонов е професионалист с богат опит в банковото дело, телекомуникациите и енергетиката. Има солиден опит в американски фонд за рискови инвестиции в малки и средни предприятия в Лос Анджелис (2017-2020), във водещата консултантска фирма Маккинзи като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на големи търговски банки в България (2004-2008) и в инвестиционна банка Беър Стърнс в Ню Йорк (1998-2001).

Бил е в борда на директорите на Близу (2010-2014). Служебен министър за енергетиката и икономиката в правителството на проф. Близнашки през 2014 г.

Образован е в най-добрите американски университети, Уортън (финанси) и MIT (Масачузетския Институт по технологии, Мастерска степен по финанси).

ЛИНК от Среща – разговор с членовете на Надзорния съвет на ББР

https://www.youtube.com/watch?v=8RBI4Cra0cA

Споделете