Loading...

Министър Кирил Петков: Всички 10 завършени язовира са без документи за строителство

Министър Кирил Петков: Всички 10 завършени язовира са без документи за строителство

От 416 язовира само 10 са завършени с приключени ремонтно- възстановителни дейности и разплатени от ДКК ЕАД. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на съвместен брифинг с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова на тема “Незаконно строителство”.

Министър Петков посочи, че е направена проверка на строителните книжа на тези 10 язовира съвместно с МРРБ и ДНСК. „Надявах се да няма язовирна стена без разрешение, но се оказа, че от тези 10 – нито една построена стена няма строително разрешение. Кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат или се появи авария. Тези язовири са изцяло нови съоръжения, на които нямаме строителни книжа. Виждаме само заповеди написани на ръка“, каза той.

По думите му при проверките по документи в съответната община е установено, че за строежите няма издадени строителни книжа, т. е. те са незаконни. Язовирите са построени и на завишени цени – 5 пъти над цената на транспорта и 2 пъти над цената на бетона, като дори не са избрани най-опасните язовири.

„Тук не става дума само за пари, но и за опасност за населението. Хубавата новина е, че са завършили само 10, защото не знаем дори какво е качеството на бетона и трябва много бързо да влезем в контрол. Това е пример за пълно безхаберие“, изтъкна Петков. Служебният министър добави, че по оценки 200 млн. лева са отишли в джобовете на някого и подчерта, че тези язовири са построени поне три пъти на по-високи цени, без документи и без гаранция за качеството им.

Икономическият министър каза още, че независимо, че са в различни области на България – едни и същи две компании ги строят и то на почти едни и същи завишени цени с разлика от няколко стотинки.

Той обяви, че смята да уволни и последния член на борда от ДКК, който е бил част от тези решения. „Освен уволненията, ще търсим и отговорност от ръководството на ДКК, защото това е недопустимо”, категоричен бе икономическият министър.

Споделете