Loading...

Министър Лъчезар Борисов обсъди двустранните търговско-икономически отношения с посланика на Кралство Нидерландия у нас

Министър Лъчезар Борисов обсъди двустранните търговско-икономически отношения с посланика на Кралство Нидерландия у нас

Нидерландия е много важен партньор за страната ни, както по линия на стокообмена, така и по линия на инвестициите. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който се срещна с посланика на Кралство Нидерландия в Република България г-жа Беа тен Тъшър.

По време на срещата стана ясно, че през последните години Кралство Нидерландия е инвеститор номер 1 у нас , с общ обем на преките инвестиции 8.6 млрд. евро до края на 2019. По статистически данни ПЧИ в страната ни от Нидерландия само за 2019 г. възлизат на 284.6 млн. евро, а стокообменът достига 1.9млрд. евро, преди пандемията.

Двамата обсъдиха подобряване на синергията в общите приоритети на ЕС свързани със Зелената сделка, кръговата икономика и дигитализацията. Засилване на икономическите взаимоотношения между двете държави, като акцент бе поставен върху иновациите и новите технологии, изследователска и развойна дейност, околна среда и устойчивост. Министър Борисов и посланика откроиха още голям потенциал в ИКТ секторът, земеделие, храни и био продукти.

Посланик Беа тен Тъшър изтъкна, че в България има добър инвестиционен климат и нидерландските компании работят много добре в страната ни.

От своя страна икономическият министър посочи, че България е запазила макроикономическа и финансова стабилност, въпреки кризата, а приемането ни в ERM II и запазването на кредитния ни рейтинг оставят България на картата на инвестиционните процеси. Той подчерта, че приемането на нов Закон за индустриалните паркове в страната, който ще помогне за бързо изграждане на цялата необходима за инвеститорите инфраструктура и развитието на насърчителните мерки за инвеститори ще дадат много нови възможности на потенциални инвестиции в България. „Новата ситуация, породена от коронавируса, ще предостави и нови възможности на страната ни като „ниършоринг“ дестинация, като много компании вече проявяват интерес за скъсяване на веригите за доставки“, допълни Борисов.

Икономическият министър определи като основен външно икономически приоритет приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Той подчерта, че България е номер едно по кредитен рейтинг на Балканите, а страната ни е сред 4-те държави в ЕС с най-малък спад на икономиката през второто тримесечие и в топ 3 по финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг, съотнесен към БВП.

Споделете