Loading...

Министър Лукарски: България ще работи за привличането на повече италиански инвеститори

Министър Лукарски: България ще работи за привличането на повече италиански инвеститори


„Ще направим всичко възможно за засилване на интереса на италианските инвеститори в България.“ Това заяви министър Лукарски на среща с посланика на Италия в България Н. Пр. г-н Марко Контичели. По думите на посланика италианските асоциации имат силно присъствие в България, като към момента са представени от над 1000 фирми. Желанието на министър Лукарски и на посланик Контичели обаче е със съвместни усилия да бъдат привлечени нови инвестиции у нас. Това ще затвърди водещите позиции на Италия като ключов търговски партньор и сериозен инвеститор в страната ни.

През изминалата година Министерство на икономиката проведе редица събития за насърчаване интереса на италианските компании за нови инвестиции или разширяване на инвестиционното им присъствие в България. В началото на 2015 г. предстои и провеждането на мероприятие в гр. Торино, промотиращо страната ни като подходяща локация за италиански инвестиции. Заявка за участие в него са направили вече над 50 компании.

На срещата бяха обсъдени също съвместни инициативи, които да бъдат проведени в България и да представят предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация за италианския бизнес.

Към момента Италия се нарежда на трето място след Германия и Турция по износ на български стоки и на осмо в класацията на водещите инвеститори у нас. За периода януари – октомври 2014 г. износът достига 1 667.5 млн. евро, като бележи спад от 2% на база същия период през 2013 г. В същото време за периода 1996 – 2013 г. италианските инвестиции в България възлизат на 1,401 млрд. евро. Редица италиански компании заявяват интереса си към България, като особено перспективни се очертават областите енергетика, инфраструктура, банково и застрахователно дело, земеделие, туризъм, хранителна промишленост и др.

Споделете