Loading...

Министър Лукарски: Германските и френски инвеститори очакват предвидима и стабилна икономическа среда

Министър Лукарски: Германските и френски инвеститори очакват предвидима и стабилна икономическа среда

„България провежда последователна търговска и външноикономическа политика, насочена към привличане на чуждестранни инвестиции и създаване на благоприятни условия за развитие и засилване на конкурентоспособността на българското производство и износ”. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща днес с членовете на с Германо-българската и на Френско-българската търговско индустриална камара, на която присъстваха и посланиците на двете държави у нас Н.пр. Детлеф Лингеман и н.пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Министър Лукарски представи приоритетите на министерството, мерките за подобряване на бизнес средата и условията за инвестиции пред представителите на близо 100 компании от Германия и Франция. След срещата той заяви, че най-важното, което инвеститорите очакват е стабилна и предвидима икономическа среда. По думите му след първите 100 дни на правителството са налице всички условия за стабилност на управлението и има воля за провеждане на реформи. „Инвеститорите искат правна стабилност и нормоприлагане, което е приоритет на съдебната реформа”, посочи министър Лукарски. Той увери, че ще се направят промени в Закона за насърчаване на инвестициите и в нормативната уредба за публично-частните партньорства.

Министър Лукарски представи на срещата и възможностите за участия по ОП “Иновации и конкурентноспособност”, в която френски и немски инвеститори могат да кандидатстват с проекти съвместно с български фирми.

По повод отбелязания спад на немските инвестиции за миналата 2014 година, министърът отбеляза, че това е тенденция, която се наблюдава и в предишни години. Той обаче изрази увереност, че след решаването на спорния казус „Кльостерс-Цемеко“ немското правителство ще започне отново да издава инвестиционни гаранции за инвеститорите у нас, което ще доведе до ръст на вложенията.

Сред важните въпроси, които бяха поставени на срещата беше проблемът за двойното данъчно облагане на лицата с френско и българско гражданство. Министър Лукарски и посланик Ксавие дьо Кабан поеха ангажимент да работят за решаването на този въпрос.

Президентът на Френско-българската търговска камара Стефан Дюе заяви, че срещата е била изключително ползотворна, дискутирани са конкретни въпроси, на които министър Лукарски е отговорил директно. Представителят на Германо-българската камара доктор Митко Василев благодари на министъра за срещата и пожела подобен форум да се провежда редовно. Министър Лукарски заяви, че в бъдеще трябва да бъдат организирани и други подобни срещи и с други министерства.

Споделете