Loading...

Министър Лукарски: Готови сме да отворим нова страница в икономическите отношения с Куба

Министър Лукарски: Готови сме да отворим нова страница в икономическите отношения с Куба

Български предприятия започват разработване на медно находище и изграждане на хидросъоръжения в латиноамериканската държавa. “Готови сме да отворим нова страница в икономическите си отношения с Куба, които бяха прекъснати през последните години”. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещите си с кубинските министри на външната търговия и чуждестранните инвестиции Родриго Малмиерка Диас и на индустрията Салвадор Педро Крус по време на посещението си в Хавана, начело на българска бизнес делегация в рамките на изложението FIHAV 2015 на CUBA EXPO.

Визитата е първата на ниво министър след дългогодишно прекъсване на икономическите контакти между двете страни и след възстановяването на дипломатическите отношения между латиноамериканската държава и САЩ. Министър Лукарски припомни, че България и Куба имат традиционно добри приятелски връзки и много български специалисти са участвали в изграждането на кубинската икономика. Наскоро бяха отбелязани 55 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две държави. Той увери, че новото българско правителство прави всичко възможно за отваряне на пазари към трети страни извън ЕС и Куба е желан партньор.

Кубинският външноикономически министър Малмиерка Диас запозна министър Лукарски с плана за промени, които латиноамериканската държава предприема с цел да направи по-ефективен икономическия модел на страната. Той подчерта, че чуждестранните инвестиции ще играят голяма роля за осъществяването на този план. „Правителството в Хавана си поставя за цел да достигне ръст на икономиката от 6-7%, но за това са необходими около 2 млрд. долара инвестиции годишно”, обясни кубинският министър. По думите му това не е лесно в условията на продължаващо икономическо ембарго от страна на САЩ. Той добави, че след като президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха възможността за възстановяване на икономическите отношения и премахване на блокадата има още дълъг път до реализирането на това намерение. През това време Куба се стреми да направи по-атрактивна икономиката си за чуждестранните инвестиции от други страни, за да не изпадне отново в положение на зависимост от един партньор. “Затова казваме на всички – бързайте, заемайте позиции преди да е паднало ембаргото”, допълни Малмиерка Диас. Той посочи водещата роля на държавите от ЕС в този процес, като подчерта, че само в рамките на последната година в страната са осъществени посещения на високо ниво от Испания, Италия, Франция, Холандия, Германия, Унгария. „Куба може да служи за мост на България към Латинска Америка”, увери той.

Министърът на промишлеността Салвадор Педро Крус на срещата си с министър Лукарски посочи, че Куба е в процес на възстановяване на промишления си капацитет. Започва възраждане на добива на цветни метали, готвят се мащабни инвестиции в производство на домакински електроуреди, възобновяеми енергийни източници, опаковъчни материали, търговията с обувки, земеделски продукти, полиграфия, санитарни материали, батерии, стоманени изделия, автомобилни гуми, алуминиеви кутии, климатични инсталации, клапани за уреди под налягане, изделия на стъкларската промишленост. Има възможности за създаване на смесени предприятия в тези области. Представени бяха и възможностите на новата икономическа зона Мариел в Куба.

По време на посещението зам.-министърът на икономиката Любен Петров присъства на среща между българската компания “Булгаргеомин” и кубинското предприятие “Геоминера”, но която стана ясно, че българската фирма е в напреднала фаза за започване на добив и обогатяване на медна руда в Куба. Находището ще бъде разработено с помощта на български технолози и се очаква да заработи през пролетта на следващата година.

Министър Лукарски, зам.-министър Любен Петров и изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Мариета Захариева участваха в отбелязване на Деня на Европа в рамките на панаира в Хавана. Изложението бе посетено от 11 наши малки и средни предприятия. Делегацията разгледа и щанда на българската фирма “Строителна механизация”, която е в напреднали преговори за изграждане на хидросъоръжения в Куба.

Свързана медия

Споделете