Loading...

Министър Лукарски и КРИБ обсъждат мерки за стимулиране на бизнеса

Министър Лукарски и КРИБ обсъждат мерки за стимулиране на бизнеса

“Основната задача на Министерство на икономиката ще бъде създаването на един благоприятен климат, в който да може да се прави реален бизнес, да може да се развиват не само големите, но и малките и средни предприятия, да се привличат повече чуждестранни инвестиции и да се осигурява по-широк достъп на българските предприятия до пазарите на трети страни.” Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена днес среща с представители на КРИБ.

“Ситуацията е такава, че досега се е обръщало много малко внимание на бизнеса. Предишното Министерство на икономиката и енергетиката е било преимуществено ангажирано с енергетика и време за икономическия аспект просто не е оставало. Наш приоритет е да отговорим на нуждите на бизнеса – какво го вълнува и какво очаква той от нас”, допълни министър Лукарски, като открито заяви намеренията си да изгради и поддържа активен диалог с представителите на бизнеса в България.

Представители на КРИБ от своя страна приветстваха решението за разделяне на бившето мега министерство и споделиха, че сега виждат “своя” министър в лицето на министъра на икономиката. “Искаме министър, който да защитава нашите интереси и вярваме, че битката за стимулиране на конкурентноспособността на българската икономика трябва да тръгне именно от Министерство на икономиката. Оттук трябва да се определя алгоритмът”, коментира изпълнителният директор на КРИБ г-н Евгений Иванов.

На срещата Министър Лукарски заяви и намерение за възстановяване на Съвета за икономическо развитие. В допълнение на тази идея председателят на КРИБ г-н Домусчиев призова министър Лукарски да се включи и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. “Това е напълно задължително! Реалната икономика я прави бизнесът”, отговори министър Лукарски.

Сред обсъжданите теми бе и въвеждането на дуалното образование. По думите на министър Лукарски българското висше образование не създава подготвени за икономическите потребности кадри и има явна нужда от установяването на устойчив механизъм за пряко взаимодействие между висшите учебни заведения и бизнеса.

Споделете