Loading...

Министър Лукарски: Има нужда от стратегия за морската икономика

Министър Лукарски: Има нужда от стратегия за морската икономика

„България има нужда от стратегия за развитие на морската икономика и аз ще предложа нейното разработване с транспортния министър Ивайло Московски.“ Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с бизнеса от Варна днес. „Такава стратегия е необходима, защото местният бизнес има нужда от стимули, а България се държи все едно не е на море“, обясни министърът. Събитието е първото от поредица срещи, които Министерство на икономиката инициира, за да представи приоритетите в работата си и възможностите на ОП „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК), както и да се запознае с реалните проблеми на бизнеса в страната. На срещата присъстваха представители на над 20 фирми и научните среди.

По настояване на бизнеса министър Лукарски се ангажира страната ни да промотира по-активно потенциала на българските фирми чрез участия на международни морски изложения, както и подпомагане на малките и средни предприятия от региона по линия на ОПИК.

„Готвим изцяло нов закон за публично-частните партньорства, тъй като сегашният е ужасяващ“, заяви министърът в отговор на поставен проблем от бизнеса. Той обеща да работи за приемането на Закон за регламентация на посредническата дейност на брокерите, който да урежда търговията с недживимите имоти. „Липсата на контрол върху дейността на брокерите води до наличието на много некоректни практики, от които потърпевши са гражданите“, посочи представител от Национално сдружение недвижими имоти. Друга пречка пред бизнеса е и корупцията, която произтича от крайно неясните критерии в Закона за обществените поръчки, стана ясно на срещата. В отговор министър Лукарски заяви, че новият Закон за обществените поръчки е готов и чрез него ще се постигнат по-прозрачни процедури, включително чрез въвеждането на електронни търгове. Новият проектозакон е поставен за обществено обсъждане, каза Лукарски, като призова бизнеса да изпраща своите коментари.

„Тази седмица имам среща с търговските аташета, за да бъдат те в пряка помощ на бизнеса. Необходимо е да има директна връзка между тях и експортно-ориентираните фирми“, посочи Лукарски. Той отбеляза, че има значителен ръст в чуждестранните инвестиции. „С местната власт трябва да работим ръка за ръка за привличането на още инвеститори. В това отношение трябва да се развие индустриалната зона във Варна“, заяви той и допълни, че има стратегически интерес към зоната от Пакистан и Китай като предмостие за търговията им с ЕС. По негови думи възможностите ще бъдат промотирани чрез провеждането на активна кампания на Българска агенция за инвестиции, както и изграждането на по-добра инфраструктура на зоната.

Министър Лукарски потвърди интереса от Катар Летище Варна да се ползва за хъб за полетите, свързващи Близкия Изток и Европа.

Общото мнение на малкия и среден бизнес от Варна беше, че прагът за регистрация по ЗДДС трябва да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв. Министър Лукарски посочи, че е внесен такъв проект от депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Министерство на икономиката го подкрепя, като максимално допустимият в ЕС праг е 100 хил. евро.

Голяма част от повдигнатите от бизнеса въпроси засягаха административната тежест и множеството такси и режими на местно ниво. В отговор министър Лукарски посочи, че част от тези пречки са изчистени при изпълнението на два плана за намаляване на административната тежест, администрирани от Министерство на икономиката. „Разбирам, че таксите пълнят бюджетите на общините, но съм категоричен, че те трябва да се определят на пазарен принцип. Министерство на икономиката е отговорно за административната тежест и вие може да се обръщате към нас с всякакви предложения за нейното намаляване“, каза Лукарси. Той посочи, че е привърженик у нас да се въведе практиката в Германия, при която икономическото министерство, когато получи сигнал от бизнеса, че даден режим е пречка, дава срок от 6 месеца на съответната институция, която го е въвела да го защити и ако не, той отпада.

Споделете