Loading...

Министър Лукарски: Новият завод на BHTC е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори

Министър Лукарски: Новият завод на BHTC е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори

„Новият завод на Behr-Hella Thertmocontrol GmbH е не само едно обещаващо начало на Индустриална зона Божурище, но и сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на чуждестранните инвеститори.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официалното откриване на завода на BHTC днес. Компанията има заводи в още 7 държави от цял свят и всяка година произвежда над 15 млн. компонента за климатични инсталации за водещи световни марки като Мерцедес, BMW и Порше.

„Оптимистични сме за бъдещето си в България. След първоначалната инвестиция от над 40 млн. лв. планираме в следващите 5 години вложенията ни да надхвърлят 50 млн. лв. и да бъдат разкрити още близо 400 работни места“. Това заяви главният изпълнителен директор на BHTC Томас Шулте.

„В реализирането на инвестицията беше вложено много не само от страна на BHTC, които ни гласуваха своето доверие, но и от наша страна, защото това доверие трябваше да бъде заслужено“, заяви министър Лукарски. По негови думи фактът, че България е успяла да се пребори с други 7 държави от Източна Европа и да бъде избрана като най-подходящата локация за изграждане на завода е доказателство за възможностите на страната ни.

Министър Лукарски подчерта, че българското правителство има волята и е решено да работи за подобряване на условията за бизнес в България. Определящи за това са не само постигнатата политическа стабилност, която вече се усеща от чуждестранните инвеститори, но и необходимостта от провеждането на ключови реформи. „Невъзможността да се гарантира върховенство на закона и да се пресекат корупционните практики е сред най-често посочваните от чуждестранните инвеститори недостатъци на страната ни“, допълни министър Лукарски като изрази надежда, че това скоро ще се промени.

„Успяхме да намерим най-правилното място за нас. Отличната подкрепа от страна на българското правителство и местната власт, както и наличието на висококвалифицирани кадри доведоха до финалното ни решение да построим завода именно в България“, заяви г-н Шулте. „Надявам се, че тази подкрепа и добри бизнес отношения ще продължат и в бъдеще“, допълни той.

Министър Лукарски увери ръководството на BHTC, че могат да разчитат на Министерство на икономиката и че ведомството ще работи усилено за привличането на нови инвеститори от категорията на BHTC. Той поясни, че при последната си среща с техническия директор на компанията г-н Андреас Тойнер по време на работно посещение в Германия, г-н Тойнер го е информирал за проявен интерес от страна на водещи партньори на компанията към Индустриална зона Божурище.

„Немските компании гледат на успешната реализация на проекта на BHTC като на гаранцията за стабилност и добри перспективи“, посочи министър Лукарски, като изрази своята увереност, че заводът на BHTC ще привлече интереса на други немски инвеститори.

Свързана медия

Споделете