Loading...

Министър Лукарски обсъди с посланика на САЩ у нас мерки за активизиране на икономическите отношения

Министър Лукарски обсъди с посланика на САЩ у нас мерки за активизиране на икономическите отношения

Мерки за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и САЩ обсъдиха министърът на икономиката Божидар Лукарски и извънредният и пълномощен посланик на САЩ у нас Н.Пр. Марси Рийс на среща в Министерство на икономиката днес. Министърът запозна посланика с приоритетите на българското правителство в икономическата област и с впечатленията си от своята скорошна работна визита в САЩ и проведените там срещи с представители на бизнес средите.

Министър Лукарски очерта като основни пречки пред американските инвеститори у нас непознаването на българското законодателство, нестабилността на съдебната ни система, честите промени в основни закони, административната тежест и множеството регулаторни режими, създаващи предпоставки за корупционен натиск. Той увери посланика, че първостепенен приоритет за правителството е създаването на стабилна и предвидима правна и регулаторна среда. Посланик Рийс приветства усилията на правителството в тази посока. Тя посочи, че един от начините за постигане на по-голяма прозрачност е въвеждането на електронно управление, включително в сферата на обществените поръчки. Министър Лукарски подчерта, че вече се работи за въвеждането на електронни търгове.

Министър Лукарски изрази увереност в успешното приключване на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП), тъй като то ще открие нови възможности за търговия, особено за малките и средни предприятия. Той сподели пред посланик Рийс идеята българските малки и средни компании да се обединят, за да се представят заедно на американския пазар. В тази връзка посланик Рийс покани министър Лукарски да участва с представители на български компании във форума “SelectUSА” , който ще се проведе на 23 и 24 март във Вашингтон и дава възможност за среща на чуждестранни инвеститори с американския бизнес и представители на правителството на САЩ.

Споделете